RAZSTAVA LIŠKIH PUSTNIH MASK V SLOVENSKEM ETNOGRAFSKEM MUZEJU

Torek, 08. februar 2022

Slovenski etnografski muzej danes na široko odpira vrata s prostim vstopom in novo priložnostno razstavo Liški pust. Tako že četrto leto zapored ob Slovenskem kulturnem prazniku in v predpustnem času na ogled postavlja pustne like, katerih oprave je odkupil v preteklem letu za svojo zbirko.

Liški pustjè in pustna šega s Kanalskega Kolovrata sta od leta 2020 vpisana v Register nesnovne kulturne dediščine. V času pusta sprevod mask, ki jih sestavljajo ta lepi, ta grdi in bakrene maske obišče domačije v vaseh Markiči, Bajti, Ukanje, Britof, Strmec, Lovišče in Melinki, tematsko pa predstavljajo svatovski sprevod.

Maske med hojo od hiše do hiše spremlja harmonikaš, ta grdi ves čas tekajo naokoli in lovijo mladež, se norčujejo ter z zvonci in hrupom odganjajo vse slabo. Ko pridejo na dvorišče, v hišo najprej vstopijo ta lepi, ki predstavljajo vse dobro: red (žandar), zdravje (zdravnik) in rodovitnost (mladoporočenca). V hiši pozdravijo in zaplešejo, gospodarica in gospodar pa jih pogostita in jim podarita darove. Za njimi lahko v hišo vstopijo tudi ta grdi in bakrene maske.

V Slovenskem etnografskem muzeju bo na ogled šest celotnih pustnih likov: ta lep in ta lepa, žandar, pust in pustica z brezovo metlo iz zbirke muzeja in ramašton iz zbirke Etnološkega društva Liški pustjè. Razstavljena bodo tudi štiri obrazna naličja iz 40. let 20. stoletja, del obsežne zbirke Branka Žnidarčiča. Razstavo spremlja krajši video o izdelavi mask ter pustnih obhodih po vaseh.

Manjša priložnostna razstava bo na ogled do 13. marca, prav danes pa Slovenski etnografski muzej kot tudi druge kulturne institucije svoja vrata odpira brezplačno. Avtorica razstave je magistrica Adela Pukl, strokovna sodelavca pa sta magistra Anja Jerin, obe sodelavki etnografskega muzeja, in Dejan Žnidarčič iz Etnološkega društva Liški pustje, ki danes skrbi za ohranjanje te pustne dediščine. 

Primož Božič

Foto: Miha Špiček / Slovenski etnografski muzejKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
11.08.2022
15°C / 34°C
petek
12.08.2022
17°C / 28°C
sobota
13.08.2022
16°C / 32°C