GRS TOLMIN Z NAPORNIM, A USPEŠNIM LETOM 2021

Sobota, 05. februar 2022

V avli Šolskega centra v Tolminu so se včeraj na volilnem občnem zboru zbrali člani postaje Gorske reševalne službe Tolmin. Poleg pregleda preteklega leta in načrtov za letošnje so imeli na dnevnem redu tudi volitve novega vodstva, pri katerih pa do večjih zamenjav ni prišlo, le kobariško skupino reševalcev bo poslej vodil Damjan Koren.

Tolminsko postajo bo tako še vsaj dve leti vodil Metod Fon, njegov namestnik in operativni vodja bo Simon Čopi, nad usposabljanji bo še naprej bedel Iztok Rutar.

Na tolminski postaji so tudi v letu 2021 zabeležili najvišje število akcij med vsemi slovenskimi postajami, na teren so se odpravili 82-krat, vseh slovenskih akcij pa je bilo lani 625. Na akcijah se je rotiralo 71 reševalcev, kar je natanko dvakrat več kot predvideva državni normativ za področje tolminske postaje, to je 35 reševalcev. Zagato z opremljanjem nenormirane polovice reševalcev rešujejo z lastnim nakupom opreme, letos so temu namenili 8.500 evrov, pri čemer jim je v veliko pomoč donacija 0.5 % dohodnine, h kateri pozivajo čimveč ljudi.

Nimajo pa ekipe, ki spadajo pod okrilje tolminske postaje, nobenih težav s kadrom, lani so medse sprejeli 7 novih pripravnikov.

Intervencij je bilo 10 več kot leto poprej, od tega 68 reševalnih in 14 iskalnih akcij. Iskali oz. reševali so 74 oseb, od teh 5 z lažjimi telesnimi poškodbami, 39 hudo poškodovanih, dve osebi pa sta v nesreči izgubili življenje. Pri tretjini akcij je bil prisoten helikopter, pri polovici pa tudi zdravnik. Največ akcij je bilo na področju Tolmina (27), sledi Kobarid (21), ajdovsko (21), Podbrdo (8) in idrijsko-cerkljansko (5). Več kot polovica akcij se je zgodila v treh poletnih mesecih, juniju, julijo in avgustu, meseca brez akcije ni bilo.

Kljub epidemiji so gorski reševalci izpeljali vsa predvidena izobraževanja in usposabljanja, nudili so varovanja pri izvedbi padalskih in zmajarskih tekmovanj ter gorskih tekov in pohodov, prav tako pa niso imeli težav z izvedbo intervencij, saj se je ravno poleti, ko je reševanj največ, intenzivnost okužb znižala.

Pridobili so novo vozilo Toyota Land Cruiser, s katerim so posodobili vozni park, obenem pa so lahko z enim vozilom sedaj opremili tudi kobariško reševalno ekipo.

Svoje delo so imeli priložnost predstaviti tudi obrambnemu ministru Mateju Toninu, ki jih je obiskal v sklopu obiska vlade na Goriškem. Seznanili so ga z najbolj perečimi težavami reševanja iz zahtevnih terenov pove Metod Fon, vodja postaje GRS Tolmin:

Izjava: Metod Fon

Takšna helikopterska baza bi rešila zagato slabega vremena, pogosto se namreč zgodi, da helikopter ostane na tleh zaradi vremenskih razmer v osrednji Sloveniji, medtem ko je na Primorskem sonce. Skrajšal bi se seveda tudi intervencijski čas, poleg Primorske pa predlagajo, da bi svojo helikoptersko bazo dobila tudi Štajerska. Gorska reševalna služba namreč že dlje časa ni namenjena zgolj reševanju iz gorskega sveta, ampak gre trend na področju reševanja v to smer, da se z namenskimi ekipami rešuje iz vseh težko dostopnih terenov, pri čemer je helikopter dopolnilo cestnim reševalnim vozilom in njihovim ekipam nujne medicinske pomoči.  

V tem letu poleg rednega dela, torej izobraževanj, usposabljanj in intervencij, tolminske reševalce čakajo aktivnosti na treh področjih: v Podbrdu želijo urediti heliodrom, pri čemer pričakujejo pomoč občine, v Ajdovščini nameravajo ustanoviti ločeno postajo gorske reševalne službe, v Kobaridu pa nadaljevati z urejanjem prostorov za gorske reševalce, ki morajo sedaj pod streho spraviti tudi namensko vozilo.

Manj težav s hrambo novih vozil bodo imeli v Ajdovščini, tu so reševalci lani za težko dostopne pešpoti začeli kot prvi v Sloveniji uporabljati polno opremljena električna gorska kolesa, ki jih je doniral kolesarski klub Črn Trn iz Ajdovščine. 

Primož Božič
 

Izjava: Metod Fon

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C