SUKENSKI REGUT NA JEDILNIKU VSAJ DO KONCA FEBRUARJA

Sobota, 22. januar 2022

Sekcija za gostinstvo pri Območni obrtno podjetniški zbornici v Novi gorici je pričela s promocijo goriškega ali solkanskega radiča, ki je v bistvu nadaljevanje pred desetletjem pričeto aktivnosti za vzpodbujanje gojenja te vrtnine. Njena specifičnost je v tem, da raste le na ožjem območju Goriške, na naplavinah reke Soče.
Solkanski radič je drugačen od drugih radičev, ki jih pridelujejo v Sloveniji. Ima prav poseben okus, nekoliko bolj blag in manj grenak od ostalih radičev, tudi oblika listov je nekoliko bolj zaobljena. Na Goriškem so prepričani, da je goriški radič posebna, "zimska vrtnica", zato ga nekateri uporabljajo tudi v šopkih cvetja.  Čeprav goriški radič ali po domače sukenski regut pridelujejo predvsem slovenski pridelovalci vrtnin, ta raste predvsem na italijanski strani meje, zato je kar veliko težav pri zaščiti porekla.
Že pred desetimi leti je, kot rečeno, Turistična zveza Nova Gorica začela s projektom, ki so ga poimenovali Od vrtnine do umetnine. Dejana Baša, koordinatorka Meseca kuhinje z goriškim radičem:



Dejana Baša



Mesec kuhinje z goriškim radičem bo potekal do 20. februarja, v akciji pa sodeluje šest goriških gostincev, ki so se povezali z lokalnimi pridelovalci. Tako lahko svoje jedi iz goriškega radiča pripravljajo iz dnevno svežih lokalnih pridelkov. Med gurmanskimi specialitetami so osnovne klasične solate z jajci, fižolom ali krompirjem, odlična priloga je pri mesu, testeninah ali ribjih jedeh. Iz radiča pripravljajo tudi sladice, od tradicionalnih marmelad do štrukljev ali različnih krem.
Na nedavni predstavitvi je ena izmed gojiteljic povrtnine Tea Koršič povedala, da njihova družina letno pridela eno tono goriškega radiča. Pred leti so ga prodajali v Italijo, danes pa ga pokupijo predvsem slovenski gostinci, ki so zanj pripravljeni odšteti tudi 15 evrov za kilogram.
Na predstavitvi je sodeloval tudi dober poznavalec primorske kuhinje, naš nekdanji novinarski kolega, Toni Gomišček.



Toni Gomišček



Naj omenimo še, da bo o solkanskem radiču beseda tekla tudi v torkovi oddaji Barve znanja na Primorskem valu.



Ivan Seljak


Foto: Rosana Rijavec/STA

Direktorica OOPZ Roberta Fortuna, predsednica sekcije za gostinstvo Patricija Furlan in koordinatorica projekta Dejana Baša



Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C
petek
26.04.2024
5°C / 16°C