PROJEKT DODATNEGA USPOSABLJANJA TUDI V CIRIUS VIPAVA

Petek, 21. januar 2022

CIRIUS Vipava skrbi za otroke in mladostnike s posebnimi potrebami, omogočajo jim prilagojen šolski program in rehabilitacijske dejavnosti. Leta 2017 pa se je Center CIRIUS Vipava vključil tudi v evropski projekt dodatnega usposabljanja, ki omogoča samostojnost mladih s posebnimi potrebami. Gre za evropski projekt, v katerega so vključeni tudi lokalni podjetniki, obrtniki in kmetje, ki skozi različne učne delavnice skupaj s centrom navajajo mlade na samostojno življenje. Več o namenu projekta, pa koordinatorica projekta  na CIRIUS Vipava Adrijana Lampe Mikuš.

Izjava Adrijana Lampe Mikuš 1

Center za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Vipava vidi projekt kot dobro in pozitivno stran, ki bo mladim s posebnimi potrebami olajšala prehod na samostojnost. Več o tem zakaj je še projekt PDU pomemben za te učence, pa Adrijana Lampe Mikuš.

Izjava Adrijana Lampe Mikuš 2

Znotraj tega evropskega projekta dodatnega usposabljanja imajo na CIRIUSU 6 modulov oziroma delavnic, v katere so učenci razvrščeni. Učenci so bili v posamezen modul razvrščeni po izdelavi življenjskega načrta in vprašalnika, ki so ga izpolnili skupaj s svojim mentorjem. Po besedah koordinatorice projekta so učenci preko vprašalnikov pravzaprav povedali, kaj jih veseli oziroma kakšno delo bi opravljali. Vsak učenec pa ima v programu dodatnega usposabljanja tudi mentorja, ki ga spremlja na poti do samostojnosti.

Izjava Adrijana Lampe Mikuš 3

V celotnem evropskem projektu dodatnega usposabljanja sodeluje 30 učencev, iz CIRIUS Vipava pa trenutno sodeluje 17 učencev z lažjo ali zmerno motnjo v duševnem razvoju. Trije učenci CIRIUSA Vipava  - Blažka Velikanje Šuligoj, Ema Škrlj in Žan Živic so stopili pred naš mikrofon in spregovorili o tem kakšno delo opravljajo s okviru projekta dodatnega usposabljanja.

Blažki je najbolj všeč poklic novinarja in v sklopu projekta je že naredila:

Izjava Blažka Velikanje Šuligoj

Ema pa opravlja projekt dodatnega usposabljanja v:

Izjava Ema Škrlj

Žan opravlja projekt dodatnega usposabljanja v Agrotrgovini, a najbolj pa ga zanima:

Izjava Žan Živic

Projekt dodatnega usposabljanja sofinancirata Republika Slovenija – Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport ter Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.
Evropski projekt dodatnega usposabljanja se sicer z letošnjem šolskem letom zaključuje. Pa vendar si za prihodnje, v CIRIUSU Vipava želijo, da bi se ta projekt preoblikoval v program, ki bi se izvajal v zadnjih letih šolanja mladostnikov ter, da bi se oblikovale nove inovativne oblike dela, s katerimi bi se ciljna populacija lahko vključevala na trg dela.
Ana Štokelj

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

petek
23.02.2024
6°C / 12°C
sobota
24.02.2024
9°C / 12°C
nedelja
25.02.2024
8°C / 13°C