PAVEL MEDVEŠČEK - POPOTNIK, KI JE SVET NAŠEL DOMA

Petek, 14. januar 2022

V goriški knjižnici Franceta Bevka bo do konca tega meseca na ogled pregledna razstava o življenju in delu Pavla Medveščka. Pred dobrim letom preminuli Medvešček je pustil v raziskovanju primorskih etnološko-kulturnih posebnosti neizbrisen vtis, pomembno pa je tudi njegovo slikarsko in grafično delo.

Razstava s kratkimi opisi prehodi njegovo življenjsko, še bolj pa raziskovalno in umetniško pot. Posebno vrednost ji dajejo reprodukcije njegovih grafičnih in drugih likovnih del, predmeti, povezani s staroverskimi običaji, maske liškega pusta, izdelane po njegovih skicah, in dokumenti iz družinske zapuščine. 


Medvešček se z raziskovanjem in zbiranjem ljudskega blaga ni ukvarjal profesionalno, vendar so se v njem, kakor nam je zaupala njegova vnukinja, skrbnica zapuščine in avtorica razstave Daša Medvešček, ves čas porajala vprašanja o tem, od kod prihaja človek, kdo je in kaj počne na tem svetu. Enega od odgovorov so mu zagotovo ponudili staroverci, katerih zadnji in edini kronist je postal prav on sam.

Poleg številnih člankov je podpisal tudi šest monografij, med katerimi posebno mesto zavzema zadnja, leta 2015 izšla knjiga Iz nevidne strani neba. V njej je, po dogovoru s staroverskimi pripovedovalci, popisal staroverske običaje in obrede. Ljudske povesti iz območja Kolovrata je popisal in zbral v knjigi Na rdečem oblaku vinograd rase, podobno pa je za območje Čičarije in podgorskega Krasa storil v zbirki Štrped


Po še eni njegovi knjigi, Let v lunino senco, je Radiotelevizija Slovenija posnela dva dokumentarna filma, Med hribi kačjih glav in Jelenk – sveta gora starovercev.

Kakor nam je povedala Daša Medvešček je Pavel že pripravljal tudi sedmo knjigo, ki bo, tako upa, izšla še letos. Slednje je le eden izmed utrinkov pogovora, ki mu lahko prisluhnete v nadaljevanju.

Pogovor: Daša MedveščekPrimož BožičPogovor: Daša Medvešček

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C