SRČNA DOBROTA PROSTOVOLJCEV: PREVOZI ZA STAREJŠE V 2021

Petek, 14. januar 2022

V zadnjih desetletjih smo bili tudi v naši regiji priča številnim premikom javnih storitev v večja mesta. Pošte, zdravniki, banke in vse, kar omogoča, da lahko vsakdanje življenje teče po normalni poti, je tako za prebivalce vasi in naselij, ki se nahajajo v zaledju mestnih središč, postalo oddaljeno. Za dostop do osnovnih zdravstvenih ali drugih javnih storitev je tako postalo nujno opraviti neko pot, kar pa predvsem starejši populaciji predstavlja oviro.

Veliko je namreč starejših, ki nimajo lasnega prevoza ali pa živijo v krajih, kjer ni javnega potniškega prometa, morda zaradi fizičnih omejitev v starosti ne morejo več voziti, nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali ali morda nimajo dovolj dohodkov, da bi lahko imeli avtomobil.

V luči iskanja rešitev za starejše, ki so zaradi prej omenjenih razlogov praktično odrezani od sveta in marsikdaj tudi od osnovnih storitev, so nastali projekti kot sta Sopotniki in Prostofer, ki nudita brezplačne prevoze starejšim.

Projekta Sopotnik in Prostofer, predvsem pa njihovi številni prostovoljci, so tudi v minulem letu stali starejšim ob strani, jih peljali do zdravnika, na banko, v trgovino ali kamorkoli drugam. V večini primerov prostovoljci niso zgolj vozniki, temveč tudi spremljevalci do pulta v bolnišnico, pomočniki in sočutni poslušalci.

O tem, kje je Prostofer prisoten v Severno primorski regiji in o minulem letu projekta Prostofer, ki združuje večje število prostovoljcev za pomoč osebam, ki potrebujejo pomoč v obliki prevoza, sem se pogovarjala z Miho Bogatajem, direktorjem in vodjo projekta Prostofer.

Pogovor Miha Bogataj

Projekt Sopotnik pa sega že v leto 2014 in danes deluje na 14 enotah, med njimi tudi v ajdovski in idrijski občini. O tem, kakšno je bilo leto 2021 za prostovoljce ter za uporabnike projekta Sopotnik, sem se pogovarjala z vodjo projekta, Anu Kahuna:

Pogovor Anu Kahuna


Tončka Mavrič

FOTO: Prostofer


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C