OSEBNOST PRIMORSKE 2021 JE PRIMOŽ KREČIČ

Petek, 14. januar 2022

Radio Koper, dnevnik Primorske novice, Primorski dnevnik, Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino in TV Koper – Capodistria so tudi letos izvedli izbor Osebnost Primorske, ki so jo izglasovali poslušalci, bralci in gledalci omenjenih medijev, razglasili pa v posebni sinočnji oddaji, ki je potekala iz studia Hendrix Radia Koper-Capodistia. Naziv je prejel Primož Krečič, koprski župnik, ki je z ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici.


Primož Krečič, koprski župnik, rojen v Vrhpolju na Vipavskem, je kot izjemna osebnost s svojo vizijo, povezovalnostjo, vztrajnostjo in s svojo neutrudno ekipo uresničil sanje vseh, ki so si želeli in prizadevali za pridobitev edinstvenega instrumenta, orgel znamenite züriške dvorane Tonhalle. Ni se ustrašil tveganja, nepredstavljivih stroškov, niti nasprotujočih si mnenj. Ob sebi je zbral somišljenike, sodelavce in vse, ki so lahko kakorkoli lahko prispevali k uresničitvi cilja. Danes na estetsko in slogovno prefinjeno obnovljenem koru koprske stolnice stoji veličastna kraljica instrumentov – pridobitev ne le za Koper, temveč tudi za širšo slovensko in tujo kulturno javnost. Na podelitvi se je Primož Krečič zahvalil vsem glasovalcem in tistim, ki so pripomogli k temu, da je akcija umestitve novih orgel v koprski stolnici uspela, ob tem pa izpostavil tudi, da so te orgle povezale ves Koper in širše.


Izjava Primož Krečič o pomenu povezovanja


Rojenega v Vrhpolju pri Vipavi sta ga voditelja prireditve izzvala, če pozna vrhpoljsko himno, ki se začne z verzoma: »Žeja je najhujša kazen, žeja je gorje,« nadaljuje pa se:


Izjava Primož Krečič vrhpoljska himna


Z nazivom je Primož Krečič prejel tudi jabolko navdiha, skulpturo, ki jo je prav za akcijo Osebnost Primorske oblikoval akademski kipar Boštjan Drinovec.

Za naziv Osebnost Primorske 2021 so se potegovali še: Igor Miljavec, predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica; Mojca Milone, zaščitnica Trnovskega gozda; epidemiolog Mario Fafangel: Cvetka Kernel, ravnateljica Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna; goriški pianist Alexander Gadjiev: tržaška igralka Lara Komar; Andreja Gulič in Matej Maver, učiteljica in športni pedagog na OŠ Srečka Kosovela; Gorazd Bajc in Borut Klabjan, avtorja znanstvene monografije ob 100-letnici požiga Narodnega doma v Trstu ter namiznoteniški igralec Matteo Parenzan.

Prejemnika zlatega jabolka za leto 2021 so razglasili v posebni oddaji, ki je potekala v živo iz prenovljenega studia Hendrix v neposrednem prenosu na Radiu Koper, Radiu Trst A ter spletu in Facebook straneh vseh sodelujočih medijev. Dogodek sta povezovala Mairim Cheber, voditeljica in novinarka Radia Trst A, in Iztok Novak – Easy, voditelj in glasbeni urednik na radiu Koper, glasbeno pa sta ga obogatila pevka Tinkara Kovač in pianist Davor Klarič.Metka Rupnik

Foto: Radio Koper

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C