JEZERO NA MOSTU NA SOČI NIŽJE ZARADI DEL V PODSELU

Torek, 11. januar 2022

Podoba Mosta na Soči je v teh dneh drugačna, saj je gladina jezera precej nižja kot običajno. Družba SENG je namreč pričela s projektom obnove agregata na jezu v Podselu.

Kot so sporočili iz podjetja Soške elektrarne Nova Gorica, so v tem tednu pristopili k projektu obnove hišnega agregata na jezu v Podselu. Obstoječi agregat nameravajo zamenjati z novim, potopnim agregatom, s katerim bodo lahko zagotavljali ekološko sprejemljiv pretok, istočasno pa bo agregat služil za proizvodnjo električne energije. 

Za izvedbo prenove agregata so morali v podjetju zagotoviti znižanje jezera na Mostu na Soči za 5 metrov, ki bo trajalo do 10 dni. Predvidena termina nižanja sta v tem tednu, od 10. do 17. januarja, ter nato še od 14. do 24. februarja 2022, če bodo hidrološki pogoji seveda ustrezni. Projekt prenove agregata je zasnovan etapno in ob nenehnem spremljanju vremenske napovedi, v primeru izrednih padavin pa bodo lahko z deli tudi prekinili.

V podjetju SENG so še pojasnili, da so zaradi vpliva navedenih del na okolje za program nižanja gladine jezera pridobili pripombe in mnenja vseh deležnikov in nosilcev urejanja prostora, ko je bil celotni program usklajen in potrjen s strani vseh relevantnih deležnikov, pa so bili z njegovim izvajanjem pravočasno seznanjeni tudi vsi nosilci urejanja prostora in lokalna skupnost.

Direktor SENG Radovan Jereb podrobneje pojasnjuje nižanje jezera in dela na jezu v Podselu:

Izjava Radovan Jereb

Nižanje gladine so včeraj ves čas spremljali tudi v Ribiški družini Tolmin, kjer so potrdili, da je celoten postopek potekal ustrezno in brez težav.
 

Simona Skočir 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C