V ČASU ZAPRTJA VZDRŽEVALNA DELA NA OBJEKTIH IN V ZALEDJU

Nedelja, 05. december 2021

Spomeniško območje Partizanske bolnice Franja, za katerega skrbi Mestni muzej Idrija, je v tem času zaprto, saj je zaradi lege spomenika v ozki soteski v zimskih razmerah težko zagotavljati dostopnost in potrebno varnost obiskovalcev, izpeljati pa je potrebno tudi redna letna vzdrževalna dela. 

Muzejski vzdrževalci pozno jeseni in zgodaj spomladi izvedejo popravila na lesenih objektih ter čiščenje kamenja in peska, ki čez leto zdrsi in se nabira za barakami. Kamninski material ogroža lesene objekte, saj povzroča nabiranje vlage, ki načenja les, zato ga je potrebno redno odstranjevati. 

Letos je muzej pridobil tudi načrt in pregled nad vsemi lovilnimi mrežami, ki so nameščene na Velikem in Malem Njivču, da varujejo sotesko pred padanjem kamenja. Tudi letos bodo mreže sčistili kamenja in izvedeli vzdrževalna dela na objektih Franje. Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija.


Izjava Ivana Leskovec


S temi vzdrževalnimi deli Mestni muzej Idrija poskrbi za ohranjanje objektov Partizanske bolnice Franja v dobrem stanju, da pripravljeni pričakajo obiskovalce, ko bo Franja spomladi znova odprla svoja vrata. 


Metka Rupnik
Foto: Luka Kalan

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C