Z JAZZ PUNT BIG BANDOM V ZLATE ČASE SLOVENSKE POPEVKE

Nedelja, 05. december 2021

Kinogledališče Tolmin so sinoči napolnile zimzelene melodije iz zlatih časov slovenske popevke. Program svojega tradicionalnega letnega Miklavževega koncerta so člani Jazz punt big banda iz Tolmina letos oblikovali v spomin skladatelju in dirigentu Mojmirju Sepetu, ki se je v 91. letu starosti poslovil na lanski božični večer. 

Pred (v skladu s trenutnimi ukrepi) razprodano dvorano so tolminski glasbeniki poslušalce najprej ogreli sami, na odru pa so se jim kaj kmalu pridružili gostje, člani Godalnega orkestra Glasbene šole Idrija pod vodstvom Petre Jurič, s katerimi so v preteklosti sicer že sodelovali. Prve skladbe je odpela večletna vokalistka Jazz punt big banda in pravzaprav že njihova hišna pevka Tanja Srednik, ki je med skladbe spletla tudi nekaj drobcev iz življenja mojstra Sepeta. Na odru se je glasbenikom pridružila še letošnja gostja, primorska pevka Tjaša Fajdiga, prva Slovenka, ki je uspešno zaključila magistrski program muzikala na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. 

Pevki sta skupaj s tolminskimi in idrijskimi glasbeniki izmenjaje skozi večer obiskovalce vodili skozi zgodovino ustvarjanja Mojmirja Sepeta. Manjkale niso najbolj znane popevke Poletna noč, Med iskrenimi ljudmi in Zemlja pleše, kot tudi nekatere malo manj poznane, kot denimo Utrinek, Ptičje strašilo in Stari lajnar. Ušesa poslušalcev so na eni strani pobožale bolj nežne melodije, ki jih je Sepe napisal s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, na drugi strani pa tudi bolj hudomušno prikupne, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim Ježkom.

Jazz punt big band skupaj z vsemi gosti danes pripravlja še eno ponovitev koncerta, ki bo v Kinogledališču Tolmin ob 17. uri.

Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C