MESTNI MUZEJ IDRIJA: RAZSTAVA ILUSTRACIJ O MELHIORCI IN BREZPLAČEN OGLED STALNIH RAZSTAV

Petek, 03. december 2021

Danes, 3. decembra, na dan rojstva Franceta Prešerna, Slovenci obeležujemo Ta veseli dan kulture. Ime je izpeljanka iz dela naslova priljubljene Linhartove komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Na današnji dan številne kulturne ustanove po Sloveniji brezplačno odprejo svoja vrata obiskovalcem in pripravijo različne kulturne dogodke. Mestni muzej Idrija se v dogajanja »veselega praznika kulture« vključuje že vrsto let, letos z razstavo in brezplačnim ogledom svojih muzejskih zbirk v Idriji in Cerknem.

Mestni muzej Idrija bo današnji Ta veseli dan kulture obeležil z odprtjem razstave ilustracij iz slikanice Tihotapka Melhiorca, avtorice Irene Gubanc, ki bodo od dopoldne dalje na ogled v Mali galeriji idrijskega gradu. 


Slikanica, ki jo je Mestni muzej Idrija izdal decembra lani, pripoveduje zgodbo o prvi poimensko znani tihotapki živega srebra in prekupčevalki s čipkami iz začetka 18. stoletja. Zaprta je bila prav na idrijskem gradu, kjer se je proti njej odvijal krut sodni proces, ki ga je vodil znani rudniški upravitelj Steinberg. Ob branju slikanice, ki je oplemenitena z obogateno resničnostjo, si lahko bralec s pomočjo pametnih telefonov pričara tudi različne 3D vizualne in avdio učinke. Na razstavi bo na ogled 10 povečanih ilustracij iz slikanice. Mirjam Gnezda Bogataj


Izjava Mirjam Gnezda Bogataj


Poleg nove priložnostne razstave pa Mestni muzej Idrija danes, na »veseli dan kulture« obiskovalcem, kot že tradicionalno, omogoča tudi brezplačen ogled vseh razstav na idrijskem gradu in v Cerkljanskem muzeju.  


Metka Rupnik

Foto: Fotoarhiv MM Idrija

  

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
19.01.2022
-2°C / 12°C
četrtek
20.01.2022
-3°C / 11°C
petek
21.01.2022
3°C / 10°C