TUDI LJUBEZEN MED IDRIJČANKO EMILIJO IN NAPOLEONOM JE ŠLA SKOZI ŽELODEC

Sreda, 24. november 2021

Izteka se leto, v katerem so bile bolj kot sicer z različnimi dogodki in vsebinami izpostavljeni kulinarična tradicija in sedanjost Slovenije ter inovativne povezave med kulinariko in drugimi področji življenja.

Ena takih zanimivih povezav med kulinariko in kulturo se bo v prihodnjih dneh zgodila tudi na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji.

4. decembra se bo na Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji odvil gledališko-kulinarični dogodek z naslovom Pasja grofica, večerja z Napoleonovo večno prijateljico.

V zgodbi, ki jo je po romanu Bogdana A. Novaka priredila in režirala Ana Kržišnik Blažica, se bodo prepletale monodrama o življenju znamenite Idrijčanke Emilije Kraus in ljubezni do velikega vojskovodje Napoleonater kulinarične dobrote iz prelomnih dogodkov Emilijinega žvljenja, kot jih popisuje avtor romana Boris A. Novak.


Znameniti akt Emilije, kot ga je naslikal Johann Baptist Lampi mlajši.


V vlogi Emilije bo na gledališko-kulinaričnem dogodku nastopila Maruša Mlakar, oblečena v kreacijo Boruta Šulina in Čipkarske šole Idrija. Na kontrabasu jo bo spremljal Urban Čeferin, v kuhinji chef Klavdij Pirih, kot sommelier pa Gregor Kosmač, grafična oblikovalka pa je Tjaša Tušar.


Posnetek pogovora z Ano Kržišnik Blažica


Dogodek je nastal v koprodukciji Dramatičnega društva Idrija in Male gledališke šole GJV Idrija, v sodelovanju s Kendovim dvorcem in Mestnim muzejem Idrija.

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C