NEDELJSKA RAZGLEDNICA: KOBARID

Ponedeljek, 22. november 2021

Današnja nedeljska razglednica nas bo popeljala v Kobarid. Mesto ob reki Soči, ki ga obkrožajo pogorje Stola, Matajurja in Krnsko pogorje je bilo že skozi zgodovino pomembna strateška točka. Prve poselitve tega območja izhajajo že iz Halštatske dobe, nato pa je območje skozi zgodovino poseljevalo več različnih ljudstev. Pomembno vlogo je Kobarid oziroma Caporetto imel tekom prve svetovne vojne. Čudež pri Kobaridu, ki se je pričel z napadom nemških in avstro-ogrskih enot 24. oktobra 1917, je v nekaj dneh italijanske vojake potisnil čez reko Tilment, nato pa se je njihov beg ustavil šele na reki Piavi. Od prve svetovne vojne je minilo že več kot sto let, nas pa vseeno na te dogodke še vedno opominjajo različne lokacije, spomeniki, ostanki pa tudi zgodbe soške fronte. Danes za njihovo ohranitev skrbi Fundacija Poti miru, o njej pa je za nas spregovorila Maša Klavora, direktorica fundacije.

Posnetek Maša Klavora 1


Fundacija Poti miru, ki skrbi za ohranjanje dediščine prve svetovne vojne, pa kljub uspešno izpeljanih projektih ne spi na svojih uspehih. Optimistično gledajo naprej, pripravljajo nove projekte, med drugim bodo dediščino lahko svetu pokazali tudi drugo leto konec maja, ko bo ena izmed etap Dirke po Italiji prečkala Kobarid in Kolovrat. Več pa direktorica fundacije Poti miru, Maša Klavora.

Posnetek Maša Klavora 2

Po sprehodu skozi zgodovino Kobarida pa ne moremo niti mimo radia Kobarid. Prve začetke radio beleži prav konec novembra tri desetletja nazaj. Pestro dogajanje od prvih idej, do prepovedi oddajanja, pa nato do selitve v Idrsko, pa za nas obudi eden od ustanoviteljev Radia Kobarid, Božo Kanalec.

Posnetek Božo Kanalec 1

Seveda pa se z novimi lastniki ni zaključila zgodba Radia Kobarid. V nasprotju s številnimi negativnimi praksami ukinjanja manjših slovenskih medijev sta izdajatelj Radio Kobarid in program Alpski val v Posočju ostala vse do danes. Prav tako je v Posočju ostal studi, iz katerega dnevno teče program. Tudi vsi manjši lastniki radia so ostali v družbi, ki je že vedno zelo pisana. Danes je Program Alpski val sestavni del mreže Primorski val, a vseskozi ohranja svojo identiteto.
Delo na radiu vsa leta prinaša nešteto drobnih zanimivosti in nenavadnih zgodb. Tudi naš sogovornik Božo Kanalec se jih spominja.

Posnetek Božo Kanalec 2


Kot ste slišali v pogovoru s Kanalcem, je bil prvi sestanek za ustanovitev Radia Kobarid organiziran 26. novembra, 1991. Ta dan smo tudi določili za rojstni dan Radia Kobarid, ki bo tako čez nekaj dni praznoval svoj 30. rojstni dan.

Za konec pa se ustavimo še pri aktualnem dogajanju v Kobaridu. Tukaj namreč prepevata tudi dva pevska zbora, ki ustvarjata pod vodstvom Mateja Kavčiča. Oktet Simon Gregorčič je v Kobaridu pričel prepevati 45 let nazaj pod vodstvom Metoda Bajta, 10 let mlajši pa je Mešani pevski zbor Sveti Anton Kobarid, ki vsako nedeljo poskrbi za pevsko spremljavo svete maše v Kobaridu. Mateja Kavčiča, ki je tudi letošnji prejemnik občinske nagrade, smo povabili tudi pred naš mikrofon.  

Posnetek Matej Kavčič


Naše popotovanje po Kobaridu se tako zaključuje. Če vas pot zanese tja se zagotovo splača obiskati zgodovinsko dediščino prve svetovne vojne, mimogrede pa se lahko na sprehod odpravite čez Napoleonov most še do slapa Kozjak. Če ne prej pa se Kobarid zagotovo splača obiskati v petek, 27. maja prihodnje leto, ko bo tam čez potekala etapa Dirke po Italiji na kateri bomo lahko pesti stiskali tudi za naše odlične kolesarje.


Nuša JeramKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C