ŠUBIČEVO FRESKO POLJANSKA VSTAJA BODO SELILI

Ponedeljek, 22. november 2021

Občina Gorenja vas Poljane v sklopu rušitve opuščene Mercatorjeve trgovine v Poljanah izvaja tudi prestavitev freske akademskega slikarja Iva Šubica na novo lokacijo, za kar je občina že uskladila načrt prestavitve in pridobila soglasja Zavoda za varstvo Kulturne dediščine.


Slovenski akademski slikar in grafik, ki se je ukvarjal tudi z zidnim slikarstvom, Ive Šubic je leta 1981 na vzhodni fasadi objekta nekdanje samopostrežne trgovine naslikal barvno fresko, posvečeno 40-letnici poljanske vstaje leta 1941. Sedaj, ko je v teku rušenje nekdanje samopostrežne trgovine, tečejo tudi dela za preselitev freske na novo lokacijo. Po predhodni dolgotrajnejši in temeljiti utrditvi zaledne stene freske je v teku odstranjevanje obodnega pasu zidu okoli freske, kjer se že izdeluje novo obodno nosilno vez iz betona, ki bo omogočila premestitev freske. Postopno nameščanje vezi bo zaradi sušenja betona trajalo nekaj tednov. Pri delu se izvajalci držijo zaporedja začrtanih korakov, zato dosedanja dela uspešno potekajo, skladno s pripravljenim načrtom.

Zaključene so tudi arheološke raziskave severnega dela arheološkega najdišča baročne cerkve, kjer so bili odkopani vsi grobovi ob nekdanji baročni cerkvi, skupno je bilo najdenih 193 grobov. Najdene so bile tudi ostaline romanskega zidu iz 11. stoletja in ostanki petsto let stare gotske cerkve.


Metka Rupnik (Vir: Občina Gorenja vas-Poljane)

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C