METULJI SO PEKLI CERKLJANSKE PAJTIČKE

Petek, 19. november 2021

Danes ob dnevu slovenske hrane v šolah in vrtcih po Sloveniji poteka slovenski zajtrk, ko so na mizah dobrote, ki jih pridelujejo lokalni kmetje in čebelarji. 

V vrtcu Peter Klepec v Cerknem, ki sodi pod okrilje Osnovne šole Cerkno, so dan slovenske hrane obeležili tudi v sredo. 

Otroci v skupini Metulji so skupaj z vzgojiteljicama Mirjam in Majo pekli tradicionalne cerkljanske pajtičke. Ob tem so izvedeli veliko zanimivega o tej cerkljanski dobroti. 
Pajtičke so namreč pomanjšana oblika prave slane čebulne potice, ki je značilna za Cerkljansko in so jo v preteklosti pripravljali za malico ob košnji in drugih delovnih opravilih. Slane pajtičke s čebulnim in orehovim nadevom so odličen prigrizek, teknejo tudi kot priloga k zelenjavnim in mesnim jedem, namesto kruha in sodijo med sedem jedi, ki predstavljajo idrijsko-cerkljansko gastronomsko regijo in sestavljajo del piramide slovenske gastronomije.

Otroci v skupini Metulji v cerkljanskem vrtcu so jih ob pomoči vzgojiteljic v sredo napekli dovolj, da so si jih lahko nekaj privoščili sami, nekaj pa prihranili, da so jih v ličnih, s podobo pajtičk porisanih škatlicah, ki so jih sami izdelali, odnesli domov. 

Ob tej priložnosti jih je obiskala Metka Rupnik s Primorskega vala in poklepetala z njimi. Najprej je povprašala vzgojiteljico Mirjam Hadalin Makuc, kako so ustvarjali pajtičke.


Posnetek Mirjam Hadalin Makuc


Otroci, ki v cerkljanskem vrtcu obiskujejo skupino Metulji, so pri peki cerkljanskih pajtičk uživali, pomagali vzgojiteljicama, se skupaj pogovarjali o sestavinah in načinu priprave pajtičk. Izvedeli so tudi veliko zanimivega o tej cerkljanski dobroti, tudi to, da imajo cerkljanske opajtičke od lanskega leta svojo kulinarično prireditev. 

Peka pajtičk v vrtcu je bilo res posebno doživetje in z veseljem so o tem nekaj misli strnili tudi za Primorski val.


Posnetek otroci iz skupine MetuljiMetka Rupnik

Foto: Mirjam Hadalin Makuc


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
14.07.2024
20°C / 34°C
ponedeljek
15.07.2024
18°C / 35°C
torek
16.07.2024
19°C / 36°C