ODOBRENA DRŽAVNA POMOČ ZA KANALSKE VODOVODE

Petek, 19. november 2021

Včerajšnja seja občinskega sveta občine Kanal je kljub zahtevnemu dnevnemu redu minila predvsem v znamenju sprejetja državnega proračuna za leti 2022 in 2023. Poslanci so k proračunu tik pred zdajci dodali dva projekta, ki v občino skupaj prinašata 2,8 milijona evrov državnega denarja. Za primerjavo: približno toliko denarja občina v enem letu nameni za vse svoje investicije.   

Svetniki z županjo na čelu so prvič v tem mandatu pozitivno ocenili prispevek nevladnih organizacij pri reševanju občinskih težav. Državni denar bo, četudi ne zadostuje za vsa načrtovana dela, zagotovo pohitril priklop Deskel na Mrzlek. Županja Tina Gerbec.

Izjava: Tina Gerbec 1

Z razpletom je bila razumljivo zadovoljna tudi anhovska svetnica Liste za zdravje in kakovost bivanja Anastazija Bevčar.

Izjava: Anastazija Bevčar

Na predlog županje so svetniki sprejeli tudi sklep, da se v gradbeni odbor za priklop na Mrzlek imenuje po enega predstavnika organizacije Eko Anhovo, Liste za zdravje in kakovost bivanja in Krajevne skupnosti Deskle – Anhovo. Na pobudo svetnika Mihe Čarga so v odbor vključili tudi predstavnika Civilne iniciative Danes. Njen predstavnik Miha Stegel je z razpletom zadovoljen.

Izjava: Miha Stegel 

Drugi amandma k državnemu proračunu se je prav tako nanašal na izredna sredstva za vodovoda na območju občine. Tu bo država neposredno prispevala še več kot za priklop na Mrzlek, kar 1,6 milijona evrov. 

Izjava: Tina Gerbec 2

Svetniki so se sicer na seji ukvarjali tudi z občinskim proračunom za prihodnje leto, ki ob 8 in pol milijona prihodkih predvideva 9,4 milijona odhodkov. Primanjkljaj v višini 833.000 evrov bo pokrit z lanskim presežkom in zadolževanjem v višini 684.000 evrov. 

Okrog 5 % povišanje omrežninskih stroškov oskrbe z vodo je svetnikom predlagala sodelavka občinske uprave Andreja Nanut.

Izjava: Andreja Nanut

Zanimiv in precej daljnosežen je tudi načrt Soških elektrarn, ki so se na Kanalskem vrhu ob jezeru ČHE Avče namenile postavljati fotovoltaične celice. Svétniki so jim omogočili stopiti na prvo stopnico, soglasno so dovolili, da se prične s spreminjanjem lokacijskega načrta na parcelah ob jezeru.     

Primož Božič
Izjava: Tina Gerbec 1
Izjava: Anastazija Bevčar
Izjava: Miha Stegel
Izjava: Tina Gerbec 2
Izjava: Andreja Nanut

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C