PRVAČINA, VAS Z BOGATO KULTURNO DEDIŠČINO

Ponedeljek, 08. november 2021
V tokratni Nedeljski razglednici se zopet podajamo v Vipavsko dolino, ki je te dni v čarobnih pisanih jesenskih barvah. Pot nas je tokrat zanesla v Prvačino, vas z bogato in zanimivo kulturno dediščino, ki so jo spisali domačini in zgodovina. Prvačina je naselje v Mestni občini Nova Gorica in velja za razloženo naselje, ki leži na nizki vzpetini ob reki Vipavi nad železniško progo Jesenice – Sežana. Zgodovina Prvačine je bogata in raznovrstna, tu je bila ustanovljena čitalnica in Sokolski dom, ki sta za tiste čase predstavljala središče kulturnega življenja na vasi, kraj se je med 1. svetovno vojno znašel tudi v najožjem zaledju Soške fronte, itd. Prav tako pestra pa je tudi ostala dediščina, ki ima poleg zgodovinske in umetnostne tudi etnografsko vrednost. O vsem tem in še mnogo več pa bomo odkrivali v prijetnem klepetu z našimi današnjimi gosti. Naša prva sogovornica bo domačinka Jasna Humar, s katero bomo skupaj odkrivali zgodovino ter naravno in kulturno dediščino Prvačine.

Pogovor o Prvačini

Prvačina in pa tudi Spodnji del Vipavske doline je širni Sloveniji poznan še po eno veliki zgodovinski zgodbi in sicer po zapuščinski dediščini Aleksandrink – žensk, ki so priložnosti za preživetje iskale v Aleksandriji. V spomin na svoje prednice so v Prvačini odprli tudi Muzej Aleksandrink, ki obiskovalcem razkrije marsikatero aleksandrijsko zgodbo. Še več o Aleksandrinkah in o njihovi zapuščinski dediščini bomo spoznavali v pogovoru z našo naslednjo sogovornico Vesno Humar, domačinko in podpredsednico Društva za ohranjanje kulturne dediščine Aleksandrink Prvačina.

Pogovor o Aleksandrinkah

Prvačina ima poleg zanimive naravne in kulturne dediščine tudi bogato godbeniško dediščino, ki sega že v osemnajsto stoletje. Leta 1752 je bila namreč ustanovljena ljubiteljska godba imenovana Prvačka pleh muzika, ki deluje še danes. Bogata tradicija, izvirnost in srčnost so odlike, ki jim godbeniki Prvačke pleh muzike potrjujejo iz nastopa v nastop. Navdih za igranje črpajo iz svojega okolja, iz zgodb domačih ljudi, katere nato pomešajo z domačo pristnostjo, ki jo je moč čutiti ob vsakem nastopu. O zgodovini in aktivnostih Prvačke pleh muzike pa v pogovoru z aktivno članico Vaneso Colja.

Pogovor o Prvački pleh muziki

Kot smo v začetku te nedeljske razglednice že omenili je kulturna dediščina Prvačine res osupljiva in pestra, zato skrbi tudi Mažoretna in twirling skupina Prvačke Mažoretke, ki letos koraka že v šestnajsto leto delovanja. Z našo naslednjo sogovornico trenerko Tjašo Pišot bomo tako v sledečem pogovoru odkrili še en delček bogate prvačke kulturne dediščine.

Pogovor o Mažoretni in twirling skupini

V Prvačini za pestrost družabnega življenja krajanov skrbi tudi Turistično društvo, ki med seboj povezuje tako naravno kot tudi kulturno dediščino samega kraja. Turistično društvo že vrsto let organizira tudi eno izmed najbolj prepoznavnih prireditev na Goriškem, in sicer Praznik breskev, ki vsako leto privabi več tisoč obiskovalcev. O prazniku najbolj sočnega vipavskega sadeža in pa o samem TD pa bomo razkrili v naslednjem pogovoru z podpredsednikom društva Tinetom Lebanom.

Pogovor o TD Prvačina

Naš zadnji postanek v tej nedeljski razglednici je na Ekološki kmetiji na Hribu, na kateri se poleg kmetijstva ukvarjajo še s konjeništvom. Zakonca Alan in Ozara Leban sta tako klasični kmečki ponudbi dodala še sveže mleto moko iz domačih žit, šolo jahanja in pa turistično jahanje za vse ljubitelje adrenalina in posebnih doživetji. Ozara pa ne deluje samo na kmetiji, po poklicu je veterinarka in ima v Prvačini tudi svojo veterinarsko ambulanto za male in velike živali. Še več o dogajanju na kmetiji pa v naslednjem pogovoru z Alanom Lebanom.

Pogovor o Ekološki kmetiji Na hribu

Upamo, da smo vam z današnjo razglednico podali še kakšen nov namig za obisk jesensko obarvane Vipavske doline.Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C