OSVEŽEN IZGLED IN NOVE PODOBE V ZNAMENJU V GORENJI VASI

Četrtek, 21. oktober 2021

Gorenja vas v občini Kanal se od lanskega leta ponaša z obnovljenim vaškim jedrom. Na otoček sredi vasi, kjer stojita drog za zastavo in znamenje, so tedaj umestili še dve klopi, ohranili pa so tudi vodno korito s pipo. Na tem mestu vaščani ob prazniku dela tradicionalno postavijo mlaj, pa tudi sicer je to prostor za najrazličnejša vaška druženja.

Tudi po zaključku teh del pa je vaščane čakal še en zalogaj, in sicer obnova znamenja, po vseh znanih informacijah postavljenega v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Skozi postopek obnove nas je popeljal Jakob Merljak, ki je dela koordiniral, obenem pa tudi dokumentiral s fotografskim aparatom. Zanamcem bo tako o obnovi na voljo precej več podatkov kakor so jih Gorevžani imeli o postavitvi in prvotnemu izgledu znamenja. 


Čas je sicer znamenje že dodobra načel, popokal je beton, freske so bile že slabo vidne, zbledela je že tudi imitacija marmornih stebrov in pokazala material, uporabljen za gradnjo - azbestne cevi. Kakor je povedal Jakob Merljak, so pri obnovi zasledovali prvotni izgled znamenja, ki ga torej arhitekturno niso spreminjali, podnožje je zaradi dobre ohranjenosti ostalo prav takšno, kot je bilo. 

Največjo spremembo so napravili pri podobah, kjer so freske nadomestile mozaične upodobitve izpod rok Marije Pohar. Po pogovoru  so se vaščani odločili, da v znamenju ostane sv. Jožef, na ostalih treh straneh pa so mesto dobili drugi svetniki: sv. Florijan, zavetnik gasilcev, sv. Cecilija, zavetnica glasbenikov in pevcev, ter sv. Janez Pavel II.

Za obnovo potreben denar so zbirali vaščani sami, nekaj sta prispevali krajevna skupnost in župnija Kanal, večjo vsoto je za obnovo namenil tudi en posamezni darovalec. Ob uradnem zaključku obnove so znamenje minulo soboto že tudi blagoslovili. 


Primož Božič

Foto: Jakob Merljak in TIC Kanal 
Pogovor: Jakob Merljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C