OCENJEVALCA IZ FRANCIJE IN ROMUNIJE ZADOVOLJNA Z NAPREDKOM GEOPARKA IDRIJA V ZADNJIH 4 LETIH

Četrtek, 21. oktober 2021

Danes iz Idrije odhajata ocenjevalca geoparkov, vključenih v globalno mrežo geoparkov pod okriljem UNESCA. Romun in Francozinja z angleškim poreklom sta na osnovi razpoložljive dokumentacije in ogledov na terenu preverjala, ali je Geopark Idrija v svojih aktivnostih dovolj napredoval v zadnjih štirih letih od zadnjega rednega ocenjevanja leta 2017, da lahko ostane vključen v globalno mrežo Unesco geoparkov.

Geoparki, ki so že člani UNESCO globalne mreže geoparkov, so vsake štiri leta podvrženi ponovnemu preverjanju posebnih ocenjevalcev, koliko so v štiriletnem obdobju uspeli okrepiti svoje delovanje, pritegniti nove partnerje, izboljšati upravljanje geoparka, njegovo promocijo in prepoznavnost, razviti geoturizem in blagovno znamko. Geopark Idrija je bil v evropsko in globalno mrežo geoparkov, ki deluje v okviru posebnega UNESCO programa geoparkov, na podlagi zahtevne kandidature vključen leta 2013. Te dni, po osmih letih članstva, je bil tako deležen drugega rednega preverjanja, koliko v praksi izpolnjuje naloge, ki si jih je zadal v dosjeju, in koliko vidnega napredka na ključnih področjih je opravil v tem obdobju. Preverjanje sta opravila Francozinja angleškega rodu Sophie Justice in Romun Alexander Andrasanu.

Sodelavci Geoparka Idrija so ocenjevalcema zagotovili vso potrebno dokumentacijo o delovanju Geoparka Idrija v zadnjih štirih letih, kar sta ocenjevalca preverjala tudi z ogledi na terenu in pogovori s partnerji in drugimi sodelujočimi pri delovanju geoparka.

Kaj bosta zapisala v poročilo s tokratnega preverjanja, sicer ostaja skrivnost, v kakšnem tonu bo napisano, pa je mogoče slutiti z njunega navdušenja nad tem, kar sta doživela v treh dneh v Geoparku Idrija. Glede na to, da ima Idrija kar tri vpise na Unesco: klekljanje idrijske čipke, dediščino živega srebra in Geopark Idrija, sta ocenjevalca predlagala, da Idrija kot prvo mesto na svetu postane Unesco mesto.Izjava Alexander Andrasanu.Ocenjevalca bosta na osnovi obiska v Geoparku Idrija pripravila strokovno poročilo, ki ga bo obravnaval in o njem odločal pristojni organ UNESCA. 


 

Metka Rupnik

Foto: Arhiv Geoparka Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C