POT MIRU SE ŠE NAPREJ ŠIRI IN RAZVIJA

Četrtek, 21. oktober 2021

Ideja vzpostavitve poti miru, ki se je v Posočju začela oblikovati pred tremi desetletji in z ustanovitvijo Fundacije Poti miru začela tudi realizirati, v zadnjih dvajsetih letih še naprej raste in se razvija. 

V zadnjih dveh letih je več konkretnih rezultatov dal projekt WALKofPEACE, v katerem sicer sodeluje 10 partnerjev iz Slovenije in Italije, vodilni partner pa je Posoški razvojni center. Na območju Posočja je bila obnovljena vojaška kapelica Bes pod Krnom, obnovitvena dela so potekala na in pri cerkvi sv. Duha na Javorci ter pri kostnici v Tolminu, obnovljena je bila kobariška kadorna. Trenutno poteka ureditev nove tematske poti pod Klužami, v zaključni fazi je tudi popisovanje padlih vojakov na soški fronti, na Sabotinu pa nastaja interaktivni center. Luč sveta bo kmalu ugledala tudi nova spletna stran thewalkofpeace.com. Od skupne vrednosti projekta, ki znaša skoraj 3 milijone evrov, je bilo tako od začetka trajanja projekta izkoriščenih 60 odstotkov sredstev. Projekt se bo sicer zaključil aprila prihodnje leto.

Kot pove Maša Klavora s Fundacije Poti miru v Posočju, hrbtenica Poti miru ostaja na čezmejnem območju nekdanje soške fronte, si pa želijo, da bi se ta uspešna ideja širila tudi na druge fronte prve svetovne vojne. Njihova vizija pa je tudi vpis Poti miru oziroma dediščine prve svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine. Pogovor z Mašo Klavora

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C