PODNEBNE SPREMEMBE VPLIVAJO TUDI NA SPOMENIŠKA OBMOČJA SVETOVNE DEDIŠČINE V SLOVENIJI

Četrtek, 21. oktober 2021

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija je včeraj v Idriji gostil strokovni posvet o klimatskih spremembah in Unesco svetovni dediščini v Sloveniji, ki je bil zaključni dogodek letošnjega cikla Odsevov srebrnega časa. Udeležili so se ga slovenski strokovnjaki s področja kulturne dediščine in podnebnih sprememb, ki so uvodoma predstavili perečo problematiko negativnega vpliva podnebnih sprememb na stanje ohranjenosti svetovne dediščine v Sloveniji, v nadaljevanju pa so predstavniki upravljavcev vseh petih spomeniških območij svetovne dediščine v Sloveniji predstavili vpliv klimatskih sprememb na spomeniška območja, za katere skrbijo.

Podatki Mednarodnega sveta za spomenike in spomeniška območja (ICOMOS) in Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) kažejo, da je spreminjanje podnebja med najpomembnejšimi dejavniki povzročanja nepopravljive in daljnosežne škode na svetovni dediščini, ki ogroža že tretjino vseh naravnih območij t. i. svetovne dediščine, vključno z velikimi ekosistemi, kakršen je na primer Veliki koralni greben.

Včerajšnji posvet v Idriji je osvetlil problematiko vpliva podnebnih sprememb na vseh pet spomeniških območij Unesca v Sloveniji: Škocjanskih jam, Prazgodovinskih kolišč okoli Alp, kamor sodijo tudi kolišča na Ljubljanskem barju, Dediščine živega srebra Almaden in Idrija v Idriji, Starodavnih in prvobitnih bukovih gozdov Karpatov in drugih delov Evrope, kamor sta iz Slovenije vključena Pragozd Krokar in gozdni rezervat Snežnik, ter spomeniškega območja del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Na delu spomeniškega območja dediščine živega srebra v Idriji, za katero skrbi Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija, se vplivi podnebnih sprememb kažejo zlasti v Turističnem rudniku Antonijev rov. Tatjana Dizdarevič, direktorica Centra.


Izjava Tatjana Dizdarevič


Posvet in publikacija z zbranimi predstavitvami govorcev na posvetu sta bila priložnost ne le za razmislek o podnebnih spremembah v Sloveniji in njihovem vplivu na dediščino, ampak tudi za izmenjavo izkušenj in presojo o morebitnih posebnih ukrepih. Osnovni namen je bil prepoznati dejavnike vpliva na dediščino in jih povezati s podnebnimi spremembami, zasnovati aktivno sodelovanje pri spremljanju stanja, prilagoditvah in omilitvenih ukrepih, kot tudi usmerjenih odzivih na podnebne spremembe.

Tej temi bomo posvetili tudi današnjo popoldansko Aktualno temo na Primorskem valu.  


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C