V IDRIJI DANES VSESLOVENSKI POSVET O VPLIVU KLIMATSKIH SPREMEMB NA SVETOVNO DEDIŠČINO V SLOVENIJI

Sreda, 20. oktober 2021

Idrija bo danes gostila posvet o klimatskih spremembah in svetovni dediščini v Sloveniji, ki ga kot zaključni dogodek letošnjega cikla Odsevov srebrnega časa organizira Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija.

Slovenski strokovnjaki s področja kulturne dediščine in podnebnih sprememb bodo na današnjem posvetu v Idriji uvodoma predstavili perečo problematiko o negativnem vplivu klimatskih sprememb na stanje ohranjenosti svetovne dediščine v Sloveniji. V nadaljevanju bodo upravljalci svetovne dediščine v Sloveniji predstavili vpliv klimatskih sprememb na spomeniška območja, za katere skrbijo.

Na posvetu v Idriji bodo sodelovali predstavniki vseh spomeniških območij v Sloveniji: Škocjanskih jam, Prazgodovinskih kolišč okoli Alp, kamor sodijo tudi kolišča na Ljubljanskem barju in na Igu, Dediščine živega srebra Almaden in Idrija v Idriji, Starodavnih in prvobitnih bukovih gozdov Karpatov in drugih delov Evrope, Pragozda Krokar in gozdnega rezervata Snežnik ter spomeniškega območja del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani.

Ob posvetu, ki ga sofinancira Slovenska nacionalna komisija za Unesco, bo izšla tudi publikacija, v kateri so v pisni obliki združeni prispevki govorcev na posvetu.  


Metka Rupnik
Foto: CUDHg Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 11°C
ponedeljek
29.11.2021
7°C / 10°C
torek
30.11.2021
4°C / 10°C