DANES JE DAN KOBARIŠKEGA MUZEJA

Sreda, 20. oktober 2021

Tudi letošnji oktober je za Kobariški muzej tako kot vsako leto prazničen. Potem ko lanskega jubileja ob 30-letnici delovanja niso mogli obeležiti, bodo danes ponovno pripravili tradicionalni Dan Kobariškega muzeja, na katerem bodo odprli tudi novo občasno razstavo. 


Kobariški muzej že 31 let skrbi za ohranjanje, raziskovanje in predstavljanje dediščine prve svetovne vojne, še posebej soške fronte. Obletnico ustanovitve bodo s posebnim dogodkom na Dan Kobariškega muzeja obeležili danes ob 17. uri. Direktor Martin Šolar.

Izjava Martin Šolar 1

Na dogodku bodo odprli tudi novo občasno razstavo "Hurra! Avanti Savoia! Spremembe, ki jih je prinesla vojna", pod katero se podpisuje kustos Jaka Fili. Na njej so predstavljene spremembe, ki jih je prva svetovna vojna prinesla na vojaškem področju, na pokrajini ter v družbi in politiki. 

Kot doda direktor muzeja Martin Šolar, so v zadnjem obdobju v muzeju pripravili nekaj novih avdiovizualnih vsebin, ki sicer niso nadomestilo za obisk, ampak predvsem povabilo. Še vedno si namreč želijo, da obiskovalci celotno pripoved muzeja doživijo v živo.

In kako je sicer z obiskom? Tuji gostje se počasi vračajo, številka obiskovalcev se letos približuje lanski, ko so zabeležili 30 tisoč obiskovalcev, kar sicer muzeju še ne zagotavlja preživetja. Za to potrebujejo okrog 45 tisoč obiskovalcev letno, česar v zadnjih dveh s covidom zaznamovanih letih niso dosegli, vseeno pa so preživeli na podlagi dobrega obiska pred epidemijami ter ob pomoči države.

Kakšni so sicer načrti in želje Kobariškega muzeja za prihodnost? 

Izjava Martin Šolar 2


Simona Skočir 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C