ZAKLJUČUJE SE PROJEKT IDRIJSKA KRAJINA-NAVDIH IZ PRETEKLOSTI

Nedelja, 17. oktober 2021

Pri Zavodu ID20 so v začetku poletja od številnih lastnikov odkupili že dvajset let zapuščen objekt idrijske rudarske hiše Giser, da bi nekdanji stanovanjski objekt častitljive starosti ne propadel, ampak ostal kot pomnik bogate stanovanjske dediščine Idrije. V povezavi s to hišo se je letos odvijal večmesečni projekt Idrijska krajina-navdih iz preteklosti. V okviru projekta je Društvo Idrija 2020 z ekipo prostovoljcev iz 10 evropskih držav in ob podpori ministrstva za okolje in prostor junija in julija letos v in ob rudarski hiši GIser izvedlo vrsto delavnic, na katerih so se mladi iz mednarodnega okolja seznanili z nekaterimi tradicionalnimi znanji, pripomogli k zaščiti kulturne dediščine in pletli nova poznanstva v ekipi iz različnih kulturnih okolij. 

Ob fizičnih aktivnostih za zaščito ogroženega objekta so izvajali tudi digitalne, s katerimi so vrednote mednarodne solidarnosti in varovanje kulturne dediščine pokazali javnosti. Digitalizirali so tudi del dokumentov in fotografij, ki so jih odkrili v rudarski hiši. Pridobljene digitalne kopije so naložili v spletno oblačno shrambo in iz njih pripravili projekcijo za javno predstavitev na dnevu odprtih vrat. Z digitalizacijo številnih orodij in predmetov, ki so jih prav tako našli v hiši, je v sodelovanju z Univerzo v Bergamu v okviru programa Erasmus+ nadaljevala prostovoljka iz Italije, ki je v Idriji vse do septembra opravljala študijsko prakso. 

S kamerami so beležili dnevne aktivnosti in pripravili serijo izobraževalnih blogov in videoposnetkov, ki so jih sproti objavljali na družabnih omrežjih in na YouTube kanalu, ob zaključku projekta pa so jih strnili v digitalno brošuro.


Metka Rupnik

Foto: ID20Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C