PRVA POPOČITNIŠKA SEJA AJDOVSKEGA SVETA TOKRAT NA OTLICI

Petek, 15. oktober 2021

Včeraj je v šolski dvorani na Otlici potekala prva popočitniška in 23. redna seja ajdovskega občinskega sveta, na kateri je bilo deset točk dnevnega redna. Največ pozornosti so tokrat svetniki posvetili informacijam in pobudam, s poudarkom na zaustavitvi projekta odlaganja komunalnega sušenega blata, v katerem sodeluje Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina in občina Ajdovščina. 

V mesecu juliju je bila s strani KSD Ajdovščina javnosti prvič predstavljena ideja, da bi komunalno blato, ki nastaja v desetih čistilnih napravah na območju Ajdovščine in Vipave, lahko ponovno uporabili v koristne namene. Pridobljeno osušeno komunalno blato, ki ga KSD Ajdovščina pridobi z dehidracijo, naj bi  odlagali na plaz Slano Blato, z namenom rekultivacije in ozelenitve plazu, ki bi pomagala pri sanaciji samega plazu. Občina je sicer projekt sprejela z odprtimi rokami, a krajani Lokavca pravijo, da odlaganja ne bodo dovolili, saj so lahko v blatu tudi težke kovine, ki bi zastrupile območje.  Župan Tadej Beočanin:


Stališče  Beočanin o ustavitvi postopkov s strani krajanov


Na nacionalnem nivoju so bile narejene tudi študije, ki zagotavljajo, da je to osušeno komunalno blato visoko kvalitetno. 


Izjava Beočanin o pozitivnih učinkih odlaganja komunalnega blata


Obenem pa župan še pravi, da se bodo izvajale dodatne analize, študije ter monitoringi, da do onesnaževanja ne bi prišlo. V primeru, da bodo analize predvidevale onesnaževanje, bo občina projekt opustila. 


Na včerajšnji seji  so ajdovski svetniki sprejeli tudi rebalans proračuna, ki bo zagotovil nemoteno poslovanje občine do konca proračunskega leta. Z rebalansom se tako usklajujejo prihodki in odhodki glede na pričakovane prilive in  pričakovano dinamiko izvajanja investicij.  Tadej Beočanin.


Izjava Beočanin o rebalansu


V rebalansu občina daje prednost projektom, za katere imajo zagotovljeno sofinanciranje s strani države in evropskih virov, ki so lahko v projektiranju ali v fazi realizacije:Izjava Beočanin o prednostnih projektih


Še pove ajdovski Župan Tadej Beočanin. Več o včerajšnji seji ajdovskega sveta pa v prihodnjih dneh.Ana ŠtokeljKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 11°C
ponedeljek
29.11.2021
7°C / 10°C
torek
30.11.2021
4°C / 10°C