VIKTORJEVIH 100!

Četrtek, 14. oktober 2021

V ponedeljek, 11. oktobra, je Idrijčan Viktor Rejc, obkrožen s sorodniki in sostanovalci v domu upokojencev Idrija vedrega duha zapel ob harmoniki ter ob torti in šampanjcu praznoval svoj 100. rojstni dan. Ob visokem jubileju sta mu, med drugim, voščila idrijski župan Tomaž Vencelj in drektorica doma Urška Močnik.

Viktor Rejc je vedno rad delal in priskočil na pomoč. Že kot mladenič si je s pripravljanjem drv za avtobuse, ki so tedaj delovali še na paro, zaslužil za kolo, s katerim se je potem s prijatelji zapeljal vsepovsod, celo do Trsta. Potem je bil vpoklican v italijansko vojsko in poslan v Grčijo na otok Krf, kjer je dočakal kapitulacijo Italije. Od tam se je prebil v Albanijo in potem peš, priložnostno pa tudi s prevoznimi sredstvi, ki so bili tedaj pač na razpolago, vrnil domov v Idrijo, v Skirco za idrijskim gradom, kjer ga je pričakal od raketiranja Idrije poškodovan dom. Po obnovi domače hiše je vrsto let pomagal obnavljati v vojni poškodovane hiše po Idriji in Čekovniku, sodeloval je tudi pri gradnji Nove Gorice.


Izjava Viktor Rejc 


Idrijčani se ga spominjajo tudi po tem, da je bil v mladih letih odličen orodni telovadec. V prvih letih po osvoboditvi se je redno udeleževal javnih predstavitev orodne telovadbe v organizaciji TVD Partizan, bil je v skupini idrijskih gimnastičarjev, ki so se pripravljali tudi na udeležbo na gimnastičnem srečanju na Češkem, a jim je načrte prekrižalo dogajanje okoli informbiroja.

V času obnavljanja v vojni požganih hiš po Čekovniku je na Žontavš spoznal svojo bodočo ženo Albino, januarja 1953 sta se v hudi, sneženi zimi poročila in si v Idriji, v Skirci, ustvarila družino s petimi otroki. Leta so minevala v skrbi za družino in  ob delu pri rudniku, kjer se je leta 1972 upokojil. V 65 letih skupnega življenja sta dobila še 9 vnukov in 11 pravnukov. 
V veliko veselje pa mu je glasba. Nikoli ni zamudil televizijskega prenosa novoletnega koncerta z Dunaja in priljubljenega Radetskega marša.

Vse do svojega 99. leta sta skupaj z ženo živela doma, spomladi pa sta se preselila v idrijski dom upokojencev, kjer je soproga po dveh mesecih preminila. V domu ga redno obiskujejo sorodniki in prijatelji. Ob 100.  rojstnem dnevu pa sta mu poleg svojcev na praznovanju v domu voščila tudi idrijski župan Tomaž Vencelj in direktorica doma Urška Močnik.


Metka Rupnik
Foto: arhiv DUI

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C