V POSOČJU TRADICIONALNO OCENJEVANJE SIROV IN LICITACIJA GOVEDI

Sreda, 13. oktober 2021

Minuli konec tedna so v Posočju pripravili ocenjevanje sirov iz doline Soče ter razstavo in licitacijo govedi rjave pasme. Oba dogodka bi se sicer morala tradicionalno odviti v okviru Frikafesta in kmečkega praznika, ki pa sta bila letos zaradi omejevalnih ukrepov odpovedana.

Ocenjevanje sirov je potekalo minuli četrtek, tudi letos je bilo del aktivnosti operacije Oživljanje starega mestnega jedra Tolmina, ki jo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na ocenjevanje je bilo letos prijavljenih 9 sirov, kar je sicer nekoliko manj kot v zadnjih letih. Sire je ocenjevala štiričlanska strokovna komisija pod vodstvom Davorina Korena, in sicer glede na šest parametrov – po zunanjem izgledu, barvi, testu, prerezu, vonju in okusu. Največ točk je letos prejela Planina Matajur za trdi kravji sir in edina prejela zlato priznanje. Srebrno priznanje so prejeli Planina Polog, Planina Lom Podkuk, Planina Sleme Medrje, Planina Bošca, Planina Razor Stador, Aljoša Bončina iz Čadrga in Planina Leskovca, medtem ko je bilo bronasto priznanje podeljeno Planini Pretovč.

Del aktivnosti operacije je tudi postavitev razstave vseh sodelujočih sirov, ki bo v naslednjih dneh, od četrtka, 14. oktobra, do sobote, 16. oktobra, na ogled v avli Kinogledališča Tolmin.

V soboto pa se je na parkirišču Štrklepce pri Tolminu odvila tudi tradicionalna licitacija govedi rjave pasme, ki je po lanski spletni izvedbi letos ponovno potekala v živo. Kupci so bili iz območij Kmetijsko gozdarskih zavodov Celje, Ljubljana, Kranj in Nova Gorica, na dražbi pa je bilo sicer prodanih 13 od 27 živali. Povprečna izklicna cena je bila 1500 evrov, povprečna prodajna cena pa 1530 evrov. Neprodane živali so trenutno še vedno na voljo na spletni dražbi na strani govedo.si, kjer so na voljo posnetki živali in vse informacije.


Simona SkočirKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C