OBLIKOVANJE FONDA IN KOORDINIRANE AKTIVNOSTI PRISTOJNIH MINISTRSTEV V PODPORO MISIJI GREMO

Torek, 12. oktober 2021

V prostorih Hidrie v Spodnji Idriji so se danes predsednik vlade Janez Janša ter ministri in državni sekretarji osmih ministrstev in vladnih služb danes sestali na delovnem srečanju s predstavniki desetih jedrnih in najpomembnejših slovenskih podjetij v avtomobilski dobaviteljski industriji. Ta podjetja predstavljajo okrog 70 odstotkov avtomobilske industrije v Sloveniji, ki s svojimi skupno 18.000 zaposlenimi ustvari deset odstotkov BDP in 20 odstotkov izvoza Slovenije.

Uvodoma so direktorji in predsedniki uprav desetih največjih slovenskih podjetij na področju avtomobilske industrije: SIJ Acroni, Hidria, Domel Holding, Kolektor, Iskra Mehanizmi, Tab d.d., Talum, Unior, LTH Castings predsedniku vlade in ministrom na vodeni razstavi predstavili izdelke, ki jih deset največjih podjetij slovenske dobaviteljske avtomobilske industrije izdeluje za avtomobilski trg. 
Zatem so se sestali še na delovnem srečanju, na katerem so oblikovali dogovor, kako bo država podprla uresničitev misije GREMO.

Avtomobilska industrija je pred velikimi in nujnimi strukturnimi spremembami tako za proizvajalce kot tudi dobavitelje. Prestrukturiranje glede na četrto industrijsko revolucijo se zdi ključno, da Slovenija na mednarodnem avtomobilskem zemljevidu zadrži svoje pomembno mesto. Osrednja točka pogovorov med vlado in direktorji 10 največjih podjetij slovenske avtomobilske industrije je bila podpora misiji GREMO in transformacija avtomobilske industrije v četrti industrijski revoluciji. 

Prebojne inovativne rešitve v avtomobilski industriji namreč zahtevajo tudi prebojne inovativne modele sodelovanja. Zato se je 10 najvidnejših podjetij Slovenskega avtomobilskega grozda: Domel, Hidria, Iskra Mehanizmi, Kolektor, LTH Castings, SIJ Acroni TAB, Talum, TPV in Unior, povezalo v usmerjeno iniciativo ter po vzoru Evropske unije podalo pobudo za oblikovanje misije na področju zelene mobilnosti GREMO, s čimer partnerji uvajajo nov pristop za doseganje pospešenega razvoja slovenskega gospodarstva v partnerstvu z vlado in znanostjo, ki vključuje tudi usklajeno dolgoročno podporo različnih ministrstev z državnimi in evropskimi sredstvi za oblikovanje novega modela inoviranja.  


Kot so na dogodku izpostavili predstavniki podjetij slovenske avtomobilske industrije, so se v okviru misije GREMO osredotočili na tri stebre, in sicer elektromotorske pogone prihodnosti, baterije kot zalogovnike energije in lahke materiale prihodnosti. Za uresničitev ciljev v prehodu v brezogljično mobilnost in digitalizacijo prihodnosti pa je potrebno vključevanje znatnih finančnih, proizvodnih in človeških virov v sodelovanju med podjetji, vlado, izobraževanjem in znanostjo. 

O dogovorih, ki so jih danes predstavniki slovenske dobaviteljske avtomobilske industrije sprejeli s predstavniki vlade, glavni direktor družbe Hidria Holding Iztok Seljak.Izjava Iztok Seljak


 

Kako bo vlada, glede na današnji dogovor s predstavniki podjetij slovenske avtomobilske industrije, podpirala poslanstvo projekta GREMO, pojasnjuje predsednik vlade Janez Janša.Izjava Janez Janša


Kot sta na novinarski konferenci od zaključku dogodka še povedala predsednik vlade Janez Janša in glavni direktor družbe Hidria Holding Iztok Seljak, so na današnjih pogovorih sprejeli dogovor, da bosta avtomobilski konzorcij in vlada v prihodnjih tednih intenzivno delala na oblikovanju skupnega sklada za tranzicijo v zeleno mobilnost. Že naslednji teden bodo pristojna ministrstva imenovala koordinatorje, ki bodo naslovili odprte dileme in vprašanja na tem področju, vlada pa bo na podlagi njihovega dela do konca leta sprejela tudi ustrezno strategijo o tem, kako pomagati vsem tistim, ki bodo v Sloveniji, s slovenskim prispevkom v Evropi in v svetu naslavljali izziv brezogljične mobilnosti.  


Metka Rupnik

Foto: Ingrid Pavšič

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C