VELIK TEHNOLOŠKI DOSEŽEK DRUŽBE ŠKRLJ IZ BATUJ

Torek, 12. oktober 2021

Ko je uradna medicinska in farmacevtska stroka potrdila, da so lahko izvlečki iz konoplje tudi zdravilna učinkovina, je povpraševanje po tovrstnih izdelkih močno naraslo, zato so se v PharmaHemp, enem vodilnih podjetij na svetu na področju raziskav, razvoja, predelave in laboratorijskega preizkušanja surovin in izdelkov iz industrijske konoplje, odločili za investicijo v sistem, ki iz rastlin pridobiva ekstrakte za prehrambno, kozmetično, pa tudi farmacevtsko industrijo. V tem času je podjetje SK Škrlj iz Vipavske doline razvijalo tovrsten ekstrakcijski sistem.

Kot je povedal dr. Boštjan Jančar, tehnološki direktor v podjetju PharmaHemp in pionir v predelavi ter proizvodnji izdelkov iz industrijske konoplje v Sloveniji, so hitro opustili misel, da bi tako obsežno investicijo realizirali z nakupom  iz Kanade, raje so se povezali s slovenskimi proizvajalci. Po letu dogovarjanj in usklajevanj je posebej prilagojen sistem iz vipavskih Batuj končno pripotoval v Ljubljano. 

Podjetje SK Škrlj sicer ni od včeraj, saj se že pol stoletja ukvarja z razvojem, proizvodnjo ter prodajo opreme iz nerjavnega jekla za vinarstvo, pivovarstvo, živilsko in farmacevtsko industrijo. Med zadnjimi velikimi projekti je bila tudi oprema za pivovarno Zajc iz Reke pri Cerknem. Klavdij Skrt, Vodja informacijskega programa v družbi Škrlj.


Izjava: Klavdij Skrt 1

V družbi PharmaHemp še poudarjajo, da so se za izdelek iz Batuj odločili tudi zato, ker zagotavlja, da so proizvodi podvrženi strogim standardom oziroma kontroli kakovosti v vseh fazah, od začetka do konca procesa. Med drugim je tehnološko dograjen do mere, ki ne dovoljuje človeške napake. 

V primerjavi z nizkocenovnimi sistemi z Daljnega vzhoda Škrljev sistem zazna morebitne nevarnosti in je v celoti avtomatiziran, kar preprečuje napake zaradi človeškega faktorja. Če v katerikoli fazi pride do odstopanj, sistem javi napako in opozori operaterja.

Izjava Klavdij Skrt 2




Sistem, ki ga je družba Škrlj razvila, je zasnovan tako, da lahko deluje 24 ur na dan, sedem dni v tednu, so še sporočili iz PharmaHemp in s tem dodatno potrdili, da so s poslom vrednim pol milijona zelo zadovoljni.


Ivan Seljak

Fotografije: Družba Škrlj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C