SLIKAR VELJKO TOMAN: »ČE STA TRMA IN VZTRAJANJE TALENT, POTEM JAZ IMAM TALENT.«

Torek, 12. oktober 2021


V današnji kulturni oddaji smo pred mikrofon povabili akademskega slikarja, grafika in restavratorja Veljka Tomana. Umetnik rojen v Splitu, po rodu Savinjčan, že leta živi in ustvarja na Rakitni, kjer si je, kot pravi, ustvaril dobre delovne pogoje. Obiskali smo ga na domu v njegovem slikarskem ateljeju in ob kavi poklepetali o njegovi slikarski poti. Kot nam je povedal, se je ta začela v osnovni šoli, ko je odkril svoj talent, večkrat risal za sošolce in mnogokrat z risbami sodeloval na nagradnih natečajih. Njegova ljubezen do risanja in slikanja je bila tako močna, da si je že v otroštvu popoldneve krajšal z risanjem, ustvarjal pa tudi tam kjer ni bilo ravno dovoljeno. Takole se spominja ene od svojih prigod. 


Veljko Toman 1


Kljub nasprotovanju domačih, ki so želeli, da se uvaja za električarja, je Veljko odločno vztrajal pri svoji želji in jo tudi uresničil. Srednjo šolo je nadaljeval točno tam kjer je želel, na srednji oblikovni šoli. Spominja se, da je bil za fanta iz vasi odhod v Ljubljano prava dogodivščina.


Veljko Toman 2


Po končani srednji šoli se je Veljko vpisal na pedagoško akademijo, kjer je potem štiri leta služboval kot asistent risanja. V času študija se je lotil raziskovalne naloge, rekonstrukcije zidnih rimskih poslikav in interierjev. Naredil je rekonstrukcije Petovie (Ptuja), Emone (Ljubljane) in Celeie (Celja), kar je predstavljalo preko 250 kvadratnih metrov rekonstrukcij fresk. Za izjemno delo si je prislužil študentsko Prešernovo nagrado, hkrati pa se mu je odprla možnost službovanja v mestni galerij. Tam je delal nadaljnjih 35 let. Čeprav je Toman po stroki restavrator specialist, je veliko svojega časa vložil v slikanje in ustvaril več tisoč slik. Med njimi prevladujejo akrilne slike na platnu, katerih tema je v glavnem pokrajina. Osrednji motiv trenutne sezone je sončnica. Veljko jih opazuje na domačem vrtu in njihovo podobo z oljnimi barvami upodobi na platno.


Veljko Toman 3


Nekaj časa je Veljko svoje znanje nadgrajeval v Parizu.


Veljko Toman 4


Na slikarskih delavnicah in kolonijah pa z veseljem usmerja tudi druge slikarje. 


Veljko Toman 5


Poleg nešteto slik, ki krasijo Veljkov dom vse od kleti pa do podstrešja, si je številna njegova dela mogoče ogledati na razstavah.


Veljko Toman 6


Na ogled del slikarja Veljka Tomana vas prav lepo povabimo tudi na Primorskem valu.


Ksenija Mlinar

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C