TUDI NA PRIMORSKEM BODO POTEKALI ŠTEVILNI DOGODKI OB SVETOVNEM DNEVU OŽIVLJANJA

Petek, 15. oktober 2021

16. oktobra obeležujemo svetovni dan oživljanja. Slovenski reanimacijski svet, Zveza študentov medicine Slovenije in Rdeči križ Slovenije ob tej priložnosti pripravljajo dogodke, kjer se bodo lahko laiki naučili ali osvežili znanje o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorja. Po Sloveniji se bo odvilo več kot 50 dogodkov, ki se bodo odvili med 11. in 19. oktobrom, za obiskovalce pa bodo brezplačni.

Katarina Mikulič: IZJAVA 1


Osrednji cilj vseh aktivnosti je ozaveščanje o pomenu hitre propoznave in ukrepanja v primeru srčnega zastoja ter širjenje znanja temeljnih postopkov oživljanja z uporabo defibrilatorja. Z akcijo želijo organizatorji predvsem povečati možnosti preživetja pri zastojih srca, ki se zgodijo izven bolnišničnega okolja. Prav to je namreč najpogostejši vzrok smrti v razvitih državah. Preživi namreč le vsak deseti bolnik, ki doživi srčni zastoj. Le ti se zelo pogosto zgodijo doma, v službi, na igriščih, med prijatelji, sodelavci ali sosedi.

Katarina Mikulič: IZJAVA 2


Že v treh do petih minutah po srčnem zastoju začnejo odmirati možganske celice, čas do prihoda reševalcev na kraj dogodka pa je običajno daljši. Če bi očividci srčnega zastoja nemudoma pričeli s temeljnimi postopki oživljanja, bi lahko rešili dva do štirikrat več življenj.

Tudi letos bodo organizatorji posebno pozornost namenili temeljnim postopkom oživljanja v času epidemije koronavirusa. Na globalni ravni namreč opažajo, da se vedno manj ljudi odloči pristopiti in pomagati v primeru srčnega zastoja.


Katja Kejžar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
28.11.2021
7°C / 10°C
ponedeljek
29.11.2021
4°C / 10°C
torek
30.11.2021
-5°C / 7°C