DRUŽENJE NA BEVKOVI DOMAČIJI, FILM IN NATEČAJ

Ponedeljek, 11. oktober 2021

Muzejsko društvo Idrija in Mestni muzej Idrija sta minuli petek pripravila druženje pod streho Bevkove domačije v Zakojci. To je bil hkrati eden zadnjih dogodkov letošnjih Dnevov evropske kulture dediščine, ki so pod skupnim naslovom Dober tek! potekali po celotni Sloveniji.

V okviru dogodka na Bevkovi domačiji v Zakojci so ob Bevkovem recitalu, kjer so poleg članov Muzejskega društva Idrija sodelovali tudi dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija in učenci Glasbene šole Idrija, z druženjem ob dobrotah iz krušne peči udeleženci obudili spomin na pisatelja in njegov čas. Za kruh iz krušne peči in druge dobrote pa je poskrbela družina Tušar iz Zakojce.

Prireditev je bila del programa letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki so tokrat potekali pod geslom Dober tek! in so združili kar 350 dogodkov v 150 krajih po Sloveniji in v zamejstvu. Dogodke DEKD, ki jih v Sloveniji koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine, na Evropski ravni pa akcija poteka pod okriljem Sveta Evrope in Evropske komisije, je letos v Sloveniji organiziralo okoli 500 različnih ustanov, organizacij in posameznikov.

V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine se je v kratkem filmu v produkciji Sveta Evrope z naslovom Kronika Dnevov evropske kulturne dediščine: Gruzija, Anglija in Slovenija predstavila skupina mladih Idrija 2020. Film govori o tem, kaj dediščina pomeni udeležencem dogodkov DEKD in kaj navdihuje njihove organizatorje, da so eni glavnih motivatorjev za ohranjanje dediščine, ki je skupna več kot 830 milijonom ljudi na evropski celini.

Do 20. oktobra pa še teče natečaj Mladi raziskovalci evropske dediščine, namenjen skupinam otrok in mladih. Osnovni namen natečaja je spodbujanje mladih k ustvarjalnemu raziskovanju, odkrivanju, spoznavanju in razumevanju kulturne dediščine v lokalnem in širšem evropskem prostoru, na njem pa lahko sodelujejo otroci in mladostniki, stari od 6 do 17 let. 


Metka Rupnik

Foto: Mestni muzej Idrija 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C