ŠENTJOŠT NAD HORJULOM - KRAJ VRHUNSKE KULINARIKE, BOGATE KULTURNE DEDIŠČINE IN ŠPORTNIH AKTIVNOSTI

Ponedeljek, 11. oktober 2021

V tokratni nedeljski razglednici se odpravljamo v hribovito naselje imenovano Šentjošt. Ljubka vasica leži pred vrati Ljubljane, na stičišču Notranjske, Primorske in Gorenjske ter spada pod občino Dobrova –Polhov Gradec. Nekoč so tukaj bivali Kelti, sem so na lov prihajali mostiščarji, mimo so potovali rimski trgovci, ustvarjali srednjeveški freskarji, mladi možje so od tukaj hodili na bojišče soške fronte v 1. svetovni vojni, prav tukaj pa je bila ustanovljena tudi prva vaška straža v času 2. svetovne vojne. Kraj je raj za pohodnike, kolesarje in turiste ter seveda ljubitelje dobre hrane, ki jo ponujajo okoliške ekološke kmetije, sirarna Orešnik in nenazadnje Gostišče grič, kjer ustvarja eden najbolj zanimivih in nadarjenih kuharskih mojstrov mlajše generacije. Luka Košir je letošnji prejemnik prestižne Michelinove zvezdice, ki z visokokakovostnimi lokalnimi sestavinami in veliko ljubezni ustvarja izvrstne krožnike. Prisluhnite njegovi kulinarični zgodbi.

Luka Košir

Ime Šentjošt je poleg Luke Koširja širom po Sloveniji in svetu ponesel znanstvenik in profesor računalništva na Stanfordu, Dr, Jure Leskovec, prejemnik več nagrad in priznanj, za prepoznavnost kraja pa skrbijo tudi umetniki Restavratorstva Kavčič. V ateljeju skrbno negujejo in ohranjajo materialno likovno-kulturno dediščino prednikov ter z restavriranjem, konzerviranjem in drugimi postopki poskrbijo za njen obstoj. Umetnostna zgodovinarka Fani Oražem, restavratorka Julijana Urbančič, restavrator Franci Kavčič in arhitekt Vid Klančar so umetniki, ki so nas popeljali skozi delavnico in predstavili svoje delo, projekte in začetke restavratorstva v Šentjoštu.

Restavratorstvo Kavčič 1

V restavratorski delavnici Kavčič novo podobo dobijo tudi predmeti, ki jih ljudje najdejo v svojih domovih in jim želijo povrniti življenje. Fani Oražem in Franci Kavčič sta predstavila postopek obnove.

Restavratorstvo Kavčič 2

V središču vasi stojijo cerkev svetega Jošta in cerkev svetega Janeza, nekaj bogato okrašenih kapelic, historična Možinetova hiša z urejenimi apartmaji, podružnična šola, gasilski in kulturni dom, avtobusna postaja, številna podjetja, pozimi pa je tam tudi smučišče, ki deluje v organizaciji Športnega društva Šentjošt. Pred mikrofon smo povabili predsednika društva Roberta Grdadolnika in poklepetali o smučanju ter drugih športnih aktivnostih, s katerimi že od leta 1982 skrbijo za pestro krajevno rekreativno dejavnost.

Robert Grdadolnik

Razen športnega društva, imajo v Šentjoštu še druga društva; Prostovoljno gasilsko društvo Šentjošt, Študentsko društvo Šentjošt, Kulturno društvo Ivana Cankarja Šentjošt, Jadralni klub Šentjošt, Lovsko družino Šentjošt in Planinsko društvo Šentjošt. Slednjega vam predstavljamo v družbi aktivnega člana Staneta Oblaka.

Stane Oblak

Še mnogo je privlačnih lokalnih zanimivosti, ki vam bi jih lahko predstavili v Šentjoštu, zato vam predlagamo, da kraj ob priliki obiščete in vrhunska kulinarična, kulturno-zgodovinska in športna doživetja izkusite iz prve roke.
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
08.12.2022
5°C / 14°C
petek
09.12.2022
5°C / 11°C
sobota
10.12.2022
7°C / 10°C