IDILIČNO KRAŠKO NASELJE ŠTANJEL

Ponedeljek, 04. oktober 2021

Tokratno nedeljsko razglednico vam pošiljamo iz roba kraške planote, natančneje iz idiličnega in čarobnega Štanjela. Štanjel leži na pobočju griča Turn in predstavlja prelomnico med Vipavsko dolino in Krasom. Deli se na staro jedo – Gornja vas, ki je terasasto razporejena po griču in novejši del – Dolnja vas, ki leži na dnu griča. Za Štanjel so značilne ozke ulice s kamnitimi hišami, ki vsebujejo kamnite dodatke. Najdemo pa v tej slikoviti vasi tudi železniško postajo, ki je bila zgrajena leta 1906, kot povezava med Avstrijo in Trstom.
In kot zanimivost v nekdanjem vodnem zbiralniku za oskrbovanje parnih lokomotiv, na železniški postaji v Štanjelu se danes prideluje penina iz terana po klasični metodi.
Prav tako pestra in pisana pa je tudi zgodovina in kulturna ter naravna dediščina, tu namreč najdemo znamenitosti tako arheološke, umetnostne kot tudi zgodovinske in etnografske vrednosti. O vsem tem in še mnogo več pa bomo odkrivali v prijetnem klepetu z današnjimi gosti. Za začetek gre beseda Urošu Simčiču, ki bo spregovoril o naselju Štanjel.


Pogovor o naselju Štanjel


V staro jedro naselja je vpet tudi Grad Štanjel, ki je bil zgrajen v srednjem veku, dokončno podobo pa je dobil v 17. stoletju. Grad je v svoji pestri zgodovini doživel veliko nevšečnosti, velikokrat je bil tudi uničen, najhuje med drugo svetovno vojno. A kljub vsem težavam, pa danes grad Štanjel še stoji in po besedah lokalnega prebivalstva po obnovi znova živi.  Grad Štanjel je skupaj s cerkvijo in glavnim trgom pomemben sestavni del naselbinskega jedra naselja. Še več o gradu Štanjel pa v pogovoru z Urošem Simčičem.


Pogovor o gradu Štanjel


Foto: Grad Štanjel pred prenovo in Grad Štanjel po prenovi


Ker je ravno čas trgatve smo se za današnjo oddajo ustavili tudi pri kraškemu vinarju Ivu Kobalu, ki na območju Štanjela prideluje vrhunska vina. V njegovih vinih se prepletata tradicija in sodobnost, ki žanjeta uspehe tako na domačih tleh kot tudi v tujini. O tem, da je gospodar Ivo Kobal odličen vinar,  pa pričajo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je prejel za svoja vina. V svoji vinski ponudbi imajo Vina Kobal, poleg avtohtonega terana, tudi druge vrste vin, ki ugodijo še najzahtevnejšemu ljubitelju rujne kapljice. Še več o Vinih Kobal, pa o tradicionalni kraški trgatvi in avtohtoni vinski sorti teran, pa v pogovoru z vinarjem Ivom Kobalom.


Pogovor z vinarjem Ivom Kobalom


Za naš zadnji postanek v tej nedeljski razglednici smo se še enkrat povzpeli do samega jedra srednjeveškega gradu Štanjel, kjer na romantičnem grajskem dvorišču za razvajanje kulinaričnih brbončic ob modernizirani kraški kuhinji skrbi Bistro Grad Štanjel. V tej čudoviti grajski restavraciji sta tako hrana kot ambient prava paša za oči in usta, ki tudi zahtevnega gosta ne pustijo ravnodušnega. Ponudbo jedi v restavraciji vseskozi spreminjajo, saj sledijo letnim časom in sezonskim sestavinam. Še več o restavraciji Gaja Komel, vodja Bistroja Grad Štanjel.


Pogovor o Bistro Grad Štanjel


Upamo, da smo vam z današnjo razglednico podali še kakšen nov namig za obisk očarljivih biserov Krasa.

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C