MATIČKA ZA NAJBOLJŠO PREDSTAVO LETOS PREJELI IGRALCI LOŠKEGA OGRA

Nedelja, 26. september 2021

 Sinoči se je v Postojni končalo 59. Linhartovo srečanje, na katerem so si gledalci, po več kot letu premora, lahko v živo ogledali najboljše ljubiteljske predstave gledaliških sezon 2019/2020 in 2020/2021. V tekmovalnem sporedu je nastopilo sedem predstav, ki jih je ocenjevala strokovna žirija. Matička za najboljšo predstavo v celoti je komisija podelila sijajni predstavi Antigona v New Yorku v izvedbi Loškega odra Škofja Loka. Matičke so prejeli še igralci iz taiste predstave, Jan Bertoncelj za vlogo Policista ter Bojan Trampuš in Matej Čujovič za igralski dvojec v vlogah Saše in Bouhce. Dvojnega matička sta prejela tudi Sašo Dudič in Gregor Robič za igralski dvojec v predstavi Fetiš na puter v izvedbi Gledališča Toneta Čufarja Jesenice.

Kot je povedal selektor Miha Golob, si prav vse skupine zaslužijo priznanje, da so neutrudno ustvarjale tudi v času omejitev, ob tem pa je izpostavil neizprosno dejstvo današnjih razmer, da bodo izbrane, pa tudi neizbrane predstave dosegle bistveno manjši krog gledalcev kot običajno.

Ker lani zaradi epidemije organizator Linhartovega srečanja ni mogel izpeljati, so tako sodelujoči igralski ansambli kot občinstvo z veliko naklonjenostjo doživeli ponovno srečanje v živo, z igralci na odru in gledalci v avditoriju. Ti so dodobra napolnili dvorano Kulturnega doma Postojna na vseh predstavah, ki so bile žanrsko zelo raznolike ter scenografsko in kostumografsko dodelane. »Izbor vsebine oziroma dramskih predlog pa je večinoma aktualen, sodoben in družbeno kritičen, a hkrati zabaven, z veliko dobrega, kvalitetnega humorja,« je še povedal Miha Golob.
Petra Krančan je prejela posebno priznanje za vlogo Anite v predstavi Antigona v New Yorku


Poleg Matičkov je žirija podelila še posebna priznanja, Petra Krančan ga je prejela za vlogo Anite v Antigoni v New Yorku v izvedbi Loškega odra Škofja Loka, za upodobitev pretresljive podobe brezdomke, ki se spopada z neizprosnostjo newyorškega »nevidnega« vsakdana. Drugi dve priznanji sta šli v roke ustvarjalcem Gledališča Toneta Čufarja Jesenice, predstava Vozi Miško za ansambelsko usklajenost, žirija pa je nagradila tudi ustvarjalce predstave Fetiš na puter istega gledališkega ansambla, saj je ocenila, da je kolektiv treh avtorjev izvirnega besedila Fetiš na puter, ustvaril tekočo, psihološko prepričljivo in razgibano odrsko predlogo o nenavadni situaciji, ki jo povzroči večurna ujetost dveh likov v pokvarjenem dvigalu.Posebno priznanje za ansambelsko usklajenost je žirija namenila predstavi Vozi MiškoIvan Seljak

Na naslovni fotografiji: Loški oder

Fotografije: Matej Maček

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C