V IDRIJI: FESTIVAL INDUSTRIJSKE DEDIŠČINE, ODSEVI SREBRNEGA ČASA IN DEKD

Petek, 24. september 2021

V Idriji se danes pričenjajo kar trije sklopi prireditev, posvečenih kulturni in rudarski dediščini mesta. Nekateri med njimi bodo dogodke zgostili ta konec tedna, drugi se bodo nadaljevali še v drugo polovico oktobra.

Danes zjutraj so se z različnimi delavnicami, predstavitvami, razstavami, posvetom in koncertom dopoldne za otroke vrtca šole ter dijake idrijske gimnazije, popoldne pa za najširšo javnost pričenjajo dogodki v okviru prvega Festivala industrijske kulture Betrib, ki ga organizirata zavod ID20 in Občina Idrija. Namen dogodkov, ki si bodo sledili od danes do 3. oktobra, je s sodobnimi načini, sredstvi in pristopi oživiti rudarsko dediščino območja jaška Frančiške. Matevž Straus iz ID20.


Izjava Matevž Straus


Dva dogodka, in sicer strokovni posvet in koncert Idrijskega plesnega orkestra, oba v spomin zdravniku, raziskovalcu vpliva živega srebra na zdravje ljudi in okolje, dr. Alfredu Bogomirju Kobalu, prvi se bo odvijal v galeriji knjižnice, drugi v Filmskem gledališču, pa bosta sodila že v sklop dogodkov letošnjega cikla Odsevi srebrnega časa, ki jih organizira Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in bodo trajali do 20. oktobra. Martina Peljhan.


Izjava Martina Peljhan


Prav v teh dneh pa so se tudi na Idrijskem pričeli dogodki letošnjih Dnevov evropske kulturne dediščine, ki jih na nacionalni ravni koordinira Zavod za varstvo kulturne dediščine na lokalni ravni pa dogodke organizirajo številni muzeji, galerije, knjižnice, turistična in gastronomska društva, šole in druge ustanove ter organizacije. Tema letošnjih Dnevov je strnjena v naslov Dober tek!,. saj je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija. Organizatorji in obiskovalci dogodkov bodo od 25. 9. do 9. 10. skupaj odkrivali recepte za okušanje dediščine, povezane s kmetijstvom, pridelavo, nakupom, prodajo, pripravo ter uživanjem vsakodnevnih in prazničnih jedi.


Metka Rupnik

Foto: ID20

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C