NOČ RAZISKOVALCEV TUDI NA SEVERNEM PRIMORSKEM

Petek, 24. september 2021
Zadnji septembrski petek prinaša tradicionalno Evropsko noč raziskovalcev, ko se po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata ustanov, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenika. V Sloveniji tako danes že četrto leto zapored v okviru noči raziskovalcev poteka projekt Noč ima svojo moč. Osrednji del vseslovenskega dogodka bo potekal v Ljubljani, sicer pa se bodo najrazličnejše z znanostjo povezane aktivnosti odvile tudi v številnih drugih mestih, med drugim v Ajdovščini, Novi Gorici, Gorici in Tolminu.

Pestro dogajanje že od jutra naprej v Ajdovščini poteka na treh lokacijah, in sicer v Dvorani prve slovenske vlade, na trgu pred dvorano in v Pilonovi galeriji.
V Dvorani prve slovenske vlade bo od 9. do 21. ure potekala interaktivna razstava Hiška eksperimentov. Gre za zabavne eksperimente, ki jih bodo lahko preizkusili tudi obiskovalci sami. Med 14. in 19. uro se bodo otroci in odrasli lahko zabavali v EU kotičku, ob 19. uri pa si lahko vsi obiskovalci noči raziskovalcev ogledajo projekcijo dokumentarnega filma.
Na trgu prve slovenske vlade bo od 9. do 21. ure na ogled  razstava optičnih iluzij Optikalije, ki bo gostovala tudi v soboto na Lavričevem trgu, v okviru InCastre.  Od 9. do 20. ure bodo na trgu drzni eksperimenti, od 14. do 18. ure pa tudi znanstvene dogodivščine, ki bodo zanimive tako za otroke kot odrasle.
Kot vsako leto se noči raziskovalcev pridružuje tudi Pilonova galerija Ajdovščina, ki vse od 9. pa do 18. ure pripravlja zanimive dejavnosti in aktivnosti z naslovom Voda v delih umetnika Vena Pilona.


V Kulturnem domu v Gorici je danes na ogled razstava Muzeja Pošte in Telekomunikacij Tehniškega Muzeja Slovenije Ko udari strela, Goriški muzej v Novi Gorici pripravlja dan odprtih vrat, v Tolminu pa bo v galeriji SDK danes od 10. do 18. ure na ogled razstava Visoka znanost. V naslednjih dneh si jo bo mogoče ogledati vsak delovnik do 9. oktobra med 10. in 14. uro.


Ana Štokelj, Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C