S 145 LETI V IDRIJI NAJSTAREJŠA ČIPKARSKA ŠOLA NA SVETU

Četrtek, 23. september 2021

Čipkarska šola Idrija, ki kot enota deluje pod okriljem Gimnazije Jurija Vege Idrija, letos zaokroža 145-letnico svojega delovanja in ostaja največja ter najstarejša čipkarska šola na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno. 

Leta 1876 jo je ustanovilo trgovsko ministrstvo na Dunaju, na njej pa je kot učiteljica poučevala domačinka Ivanka Ferjančič. 

Tudi dandanes Čipkarska šola Idrija obiskovalce in udeležence izobraževanj ozavešča o pomenu ohranjanja idrijske čipke prek klekljarskega znanja, ki je pomemben del slovenske nesnovne kulturne dediščine. 


Od leta 2018 je v okviru enote Klekljanje čipk v Sloveniji vpisana na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. 


Za organiziran učni proces skrbijo učiteljice klekljanja, ki vsako leto izobražujejo okoli 450 otrok, v starosti od 6 do 15 let, na oddelkih programa Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino v Idriji, Sp. Idriji, Cerknem, Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, Podkraju, Vipavi in na Colu.

Šola izobražuje tudi različne skupine odraslih posameznikov in se v slovenskem in mednarodnem prostoru povezuje z domačimi in tujimi klekljarskimi centri.


Kakšen je položaj in status Čipkarske šole Idrija dandanes, izveste v pogovoru z vodjo Čipkarske šole Idrija Metko Fortuna. Z njo se je pogovarjala Metka Rupnik.  

Posnetek Metka Fortuna

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C