PRI KOBARIDU SANACIJSKA DELA NA REKI SOČI

Četrtek, 23. september 2021

Na levi brežini reke Soče pod Ladrami in desni brežini pod Idrskim so se ta mesec začela sanacijska dela. Bregove Soče na tem območju je bilo potrebno nujno sanirati, saj bi sicer Soča lahko spremenila svojo strugo. Poplave v prejšnjem desetletju so dodobra poškodovale vodno infrastrukturo na tem območju, zato je prihajalo do bočne erozije in meandriranja struge reke Soče ter dodatnega odlaganja naplavin na tej lokaciji. S sanacijskimi deli se bo ponovno vzpostavila rečna struga, omejilo škodljivo delovanje, s tem pa preprečilo tudi nadaljnjo škodo na kmetijskih zemljiščih in javni infrastrukturi. 

Dela so se že začela, po terminskem planu naj bi z njimi zaključili do novembra. Ker gre za dela v sami strugi reke Soče in na priobalnih zemljiščih, so sicer pogojena z vremenskimi in hidrološkimi razmerami. Sanacija se izvaja in financira v okviru Podnebnega sklada, celotna vrednost je okrog 700 tisoč evrov.

Igor Podobnik, vodja sektorja območja Soče na Ministrstvu za okolje in prostor

Zaradi omenjenih vzdrževalnih del, ki se sicer izvajajo z dovoljenjem za poseg v naravo, je tudi plovba po reki Soči v tem trenutku prepovedana na odseku Napoleonov most – Kamno, kot so opozorili z Medobčinskega redarstva občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči.

Ob tem pa v Ribiški družini Tolmin opozarjajo, da sanacijska dela na Soči precej vplivajo tudi na delo Ribiške družine. Tako situacijo komentira predsednik RD Tolmin Milan Berlot.

Predsednik RD Tolmin Milan BerlotSimona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
4°C / 21°C
torek
19.10.2021
6°C / 19°C