KALSKI FOLKLORISTI NA BRJARJU ŽE DESETO LETO

Torek, 21. september 2021
V začetku septembra, na angelsko nedeljo, so v Kalu nad Kanalom obeležili prav poseben dogodek. Domača folklorna skupina se je namreč prav na ta praznik pred desetimi leti s starimi plesi prvič predstavila javnosti. Pot, ki jo je v tem času prehodilo oziroma bolje rečeno preplesalo slabih deset parov plesalcev in še nekaj godcev povrh je razmeroma kratka, a že polna raznovrstnih doživetij in spominov, pove predsednica skupine Darja Rijavec

Pogovor: Darja Rijavec prvi del


Kakor večkrat poudari Darja Rijavec folklorna skupina ni samo združba ljudi, ki bi se radi naučili kakšnih bolj nenavadnih plesnih korakov. Gre za tako široko in precizno delovanje etnografije, zgodovine in plesne koreografije, da lahko brez pridržkov trdimo, da je vsak njihov nastop mnogo več kot samo ples – preprosto gre za delček oživljene zgodovine.    

Strogo ocenjevalsko oko na srečanjih folklornih skupin namreč ne opazuje le gibanja, ampak tudi vse dele oblačil in nakita, ki jih plesalec nosi. Že pri pripravi morajo tako izjemno paziti, da na oder ne stopijo nič drugačni, kakor so na plesišča pred sto in več leti stopali naši predniki. A kljub temu tekmovanje in primerjanje ni osnovni vzgib članov folklorne skupine, najprej je tu ljubezen do plesne in oblačilne dediščine krajev, iz katerih prihajajo. Kako so k temu pristopili v Kalu predstavimo v drugem delu pogovora z Darjo Rijavec.

Pogovor: Darja Rijavec 


Deseto obletnico prvega plesa so v folklorni skupini izkoristili tudi za zahvalo posameznikom, ki so v tem času veliko pripomogli k nastanku in delovanju skupine. Častna člana skupine sta tako postala oblikovalka Elza Pavšič in prvi plesni mentor Marko Prapertnik, zahvale pa so prejeli sedanja plesna mentorica Ines Paravan, podpredsednik Aleksander Humar in predsednica Darja Rijavec.

Letošnjo posebno angelsko nedeljo so sicer sooblikovali tudi gostje. Pester program je povezoval dramski igralec Radoš Bolčina, nastopili pa so otroci iz podružnične osnovne šole in vrtca Kal nad Kanalom, Ljoba Jenče in Domači pevci iz Lokovca ter skupina Rezjanab sasiedi. Prireditev je izkoristil tudi Javni sklad za kulturne dejavnosti, ki je šestim kalskim folkloristom podelil bronaste Maroltove značke za petletno, dvajsetim članom skupine pa srebrne Maroltove značke za desetletno udejstvovanje v folklorni dejavnosti.

Primož Božič

Foto: fb stran FS Kal nad Kanalom

Pogovor: Darja Rijavec prvi del
Pogovor: Darja Rijavec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
17.10.2021
5°C / 20°C
ponedeljek
18.10.2021
2°C / 20°C
torek
19.10.2021
6°C / 20°C