NA VOJSKEM S PESMIJO POZDRAVLJAJO JESEN

Sreda, 15. september 2021

Minulo nedeljo je na Vojskem potekala že tradicionalna prireditev z naslovom Pri nas je pesem doma. 

V zadnjem letu je pevsko srečanje, ki ga že vrsto let organizira Kulturno prosvetno društvo Planika, zasnovano kot niz dogodkov, ki potekajo skozi vse leto. 

Tokrat je bil na vrsti jesenski del druženja pevcev, ki v svoje repertoarje uvrščajo slovenske ljudske pesmi.

Prvi so nastopili najmlajši Vojskarji, zbranim zaželeli dobrodošlico in s petjem potrdili, da imajo radi domačo pesem.  
Stalna gostja na pevskem srečanju je skupina Javorca. Sestavljajo jo tri generacije vojskarske družine Grošelj. Zapojejo pod vodstvom očeta in starega očeta Aleksandra. Tokrat so iz bogate zakladnice ljudskega blaga, zapeli pesmi na tematiko ljubezni.
Ženski pevski zbor Korenine, ki deluje v okviru društva podeželskih žena Zgornjega Posočja je s svojim nastopom ponovno opozoril, da je slovenska ljudska pesem trdno zakoreninjena na tem koščku Slovenije.  
Prvič pa se je na Vojskem predstavil kvartet Karik. Moški pevski sestav je v svoj repertoar za tokratni nastop uvrstil tudi tri pesmi, ki so nastale na Tolminskem. Z ubranim petjem so navdušili zbrane poslušalce v Dvorani doma krajanov in gasilcev. Hkrati so pevci dokazali, da se zavedajo pomena dediščine, skrite v preprostih, a čudovito lepih melodijah.
Za dobro razpoloženje pa sta poskrbeli tudi članici domačega Kulturnega društva Planika Urška Poljanec in Anja Vončina. V šaljivem prizoru, avtorice Irene Hvala, sta predstavili, kako načrtujeta ustanovitev svoje pevske skupine.

S prireditvijo so organizatorji in nastopajoči ponovno potrdili, da je na Vojskem pesem našla svoj dom in bo na podobnih srečanjih zvenela tudi v bodoče!


Irena Hvala

Foto: Ivan Šinkovec

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C