EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI LETOS S SLOGANOM ŽIVI ZDRAVO. POTUJ TRAJNOSTNO.

Sreda, 15. september 2021

Jutri se pričenja Evropski teden mobilnosti (ETM), ki bo letos od 16. do 22. septembra potekal pod sloganom Živi zdravo. Potuj trajnostno. Posvetil se bo predvsem spodbujanju aktivnih oblik mobilnosti, kot sta hoja in kolesarjenje, ter drugim alternativam avtomobilskemu prometu. V naslednjem tednu se bo v 84 občinah odvila množica aktivnosti, preverili smo, kakšno bo dogajanje v severnoprimorskih občinah. 

V dolini Soče dogodke v okviru ETM pripravljajo občine Kobarid, Tolmin in Kanal. Pestro bo v Tolminu, kjer bo prihodnji torek na Mestnem trgu na voljo kolesarski poligon, zapeljati se bo mogoče z električnimi kolesi, v koloparku na Brajdi pa bo potekala delavnica varne vožnje po poligonu. V torek bo organiziran tudi izlet v Polog s shuttle busom, pripravljajo pa še voden kolesarski izlet z električnimi kolesi. Na Mostu na Soči bodo ulico pred šolo spremenili v šolsko ulico in jo namesto avtomobilom prepustili otrokom. V tem delu kraja bodo prometni in parkirni režim spremenili kar za ves mesec. Tako v Tolminu kot na Mostu na Soči bo najmlajše od 16. do 29. septembra v šolo 'vozil' pešbus, ki jih spodbuja k pešačenju in uporabi varnih šolskih poti.

Kar nekaj aktivnosti so pripravili tudi v občini Kanal. Predvidoma naslednji teden občina organizira poseben dogodek ob pridobitvi električnega kolesa, na osnovnih šolah Deskle in Kanal bodo za otroke pripravili predavanja o prometni varnosti ter delavnice na novem kolesarskem poligonu, za najstarejše pa pripravljajo tudi delavnico o mobilnosti.

Občina Ajdovščina se je v normalnih časih na teden mobilnosti pripravljala zelo pogumno, prirejali so različne aktivne dogodke za otroke in odrasle z namenom osveščanja o pomenu gibanja, trajnostnih prevozov in potovanj. Letos, v času zdravstvene krize, pa bodo v Ajdovščini priredili drugačne akcije osveščanja o trajnostni mobilnosti, ki bodo prav tako zanimive in poučne. Prav v tednu mobilnosti se bo odprla nova krožna kolesarska pot skozi več ajdovskih vasi, na spletni strani občine pa bodo ves teden ponujali različne kolesarske nasvete – od varnega kolesarjenja, kolesarske opreme, hitrih kolesarskih opravil pa do namigov, kje v občini Ajdovščina je varno kolesariti.

Več dogodkov v okviru ETM pripravljajo tudi v občini Cerkno. Osnovnošolske otroke bo prihodnji teden v šolo 'vozil' pešbus, akciji pa se letos pridružujejo tudi lokalna podjetja, ki bodo pri svojih zaposlenih spodbujala kolesarjenje in pešačenje v službo.


Simona Skočir, Ana Štokelj, Metka Rupnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C