STOTA OBLETNICA DELOVANJA PGD GRAHOVO OB BAČI

Torek, 14. september 2021

V PGD Grahovo ob Bači so v soboto, 11. septembra, z gasilsko parado in slavnostnim programom zaokrožili stoto obletnico delovanja. Ob tej imenitni prelomnici sta društvo z nagovori počastila poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek in slavnostni govornik župan Občine Tolmin Uroš Brežan, prisotni pa so bili tudi poveljnik Gasilske zveze Tolmin Miha Vencelj, predstavnik Uprave RS za zaščito in reševanje – izpostava Nova Gorica Aljaž Leban, predsednik sveta severnoprimorske gasilske regije Jože Dakskobler, predsednica KS Grahovo ob Bači Martina Levpušček, predstavniki sosednjih gasilskih in domačih društev ter domačini.

Predsednik društva Gregor Torkar je izpostavil, da je fante in može, ki so preživeli morijo prve vojne, k ustanovitvi društva gnala sreča ponovnega druženja z znanimi obrazi ob domačem ognjišču in potreba, da naredijo nekaj dobrega za svoj kraj. Društvo jim je uspelo zagnati leta 1921, ko je Kraljevina Italija razprla svoja krila vse do dokončno začrtane rapalske meje in po novem uravnavala tudi vsakdan slovenskih društev. Zato ne čudi, da je do nedavnega veljala za ustanovno letnica 1922, kajti zaradi zavlačevanja oblasti je bilo društvo šele takrat vpisano v register. 

Sto let društva pomeni prav toliko let pestrega dogajanja, ki so ga poleg ustanovitve v nerodnem, krutem času zaznamovale tudi prostorska in kadrovska stiska in nenehen boj za primerno gasilsko opremo. Prvi društveni gasilski dom je bila lesena baraka, ki se je že pod Italijo morala umakniti širitvi ceste, po vojni pa je gostovalo v enem od stogov, nato v stavbi bivše italijanske kasarne, leta 1976 pa je dočakalo nov gasilski dom. Žal so posledice potresa in drsenja terena razrahljale njegove temelje, tako da razmišlja celo o novogradnji. Kljub temu, da je bilo število članstva zaradi odseljevanja prebivalstva občasno zaskrbljujoče, se je vendarle vseskozi gibalo med dvajset in trideset, stoletnico pa je praznovalo okrepljeno z razveseljivim številom mladih in šoloobveznih članov. Nenehno skrb mu je povzročalo tudi pomanjkanje gasilske opreme, posebno gasilskih vozil, saj so rabljena in v drugih društvih odslužena delovala le z veliko improvizacije. Prvo povsem novo je dobilo šele leta 2014. Z njim je zelo zadovoljno, saj je posebej namenjeno za gorske terene in ozke strme ceste. 

Stoletnica je spodbudila tudi pisanje zbornika. Kako je teklo brskanje po arhivih, zbornikih, zapiskih in zapisnikih ter dokumentaciji o zgodovini vasi, v katerih društvo opravlja svojo funkcijo, je slikovito predstavil avtor, domačin Toni Obid. »To je zgodba o pogumu, požrtvovalnosti, odločnosti in modrosti članov društva skozi njegovo delovanje od ustanovitve do danes,« je povedal in zaključil, da je to le konec uspešnega prvega poglavja zgodbe, katere nadaljevanje bo prav gotovo še bogatejše.      

Gasilci PGD Grahovo ob Bači zatrjujejo, da bodo s svojim gasilskim znanjem in spretnostmi tudi v bodoče kljubovali  naravnim in drugim nesrečam, ki jih v tem, sicer nadvse prijetnem kotičku med gorami ne manjka. Na prvo mesto pa so postavili humano in plemenito idejo, ki jim narekuje obvarovati ne le premoženje, ampak predvsem življenja ljudi. To je opazil tudi snovalec zbornika in zapisal: »Optimizem se zopet plazi med hišami, gasilci pa ste kot svetilnik, na katerega se lahko v vsakem trenutku zanesemo!«


Olga Zgaga
Foto: Cveto Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C