VRZDENEC, ROJSTNI KRAJ CANKARJEVE MATERE IN IZVIR STUDENCEV BISTRIH KOT KRISTAL

Ponedeljek, 13. september 2021

NEDELJSKA RAZGLEDNICA nas je odpeljala na Vrzdenec, vasico, ki leži na prisojni strani horjulske doline, spada pod občino Horjul in skupaj z zaselki Zagorica, Gošavje, Kisovnik in Grapa tvori svojo krajevno skupnost. Vas je obdana s petimi hribi, po katerih svoje poti ubirajo številni studenci, ki tamkajšnje prebivalce, kot je zapisal Janez Vajkard Valvasor, oskrbujejo z vodo hladno kot led in bistro kot kristal. Za časa Turkov je v bližini vasi, na Rožmanovem hribu stala utrdba, v fevdalnem obdobju pa je po ljudskih pripovedkah na Podtaboru bil grad, v katerem je prebival neusmiljeni graščak, ki je od kmetov zahteval, da so opravljali tlako. V nekoliko manj oddaljeni preteklosti se je v močvirnati dolini, v leseni bajti na Rožmanovem mlinu, rodila mati našega velikega pisatelja Ivana Cankarja. Neža Pivk je glavna oseba Cankarjevih najlepših del, njena podoba pa je tako živa, da jo domačini še dandanes radi omenjajo. Postavili so ji tudi spomenik. Še več zanimivosti o simbolih in znamenitostih Vrzdenca boste izvedeli v naslednjih minutah, v družbi domačina Evgena Simoniška.


Evgen Simonišek


Najlepši kulturni biser horjulske doline je vsekakor vrzdenška cerkev sv. Kancijana, romanska stavba iz 13. stoletja. Cerkev je pod spomeniškim varstvom, je nadvse priljubljena točka za številne romarje in popotnike, na pobudo ključarja Evgena Simoniška pa je v zadnjih letih dobila čisto novo podobo.


Evgen Simonišek

Poleg cerkve, imajo na Vrzdencu svoj gasilski dom, manjšo trgovino, diskoteko znano pod imenom Zelena, skrito v naravi pa se nahaja prav poseben živalski park, ZOO Park Rožman. To ni tipičen živalski vrt, ampak park, kjer nudijo dom številnim izgubljenim, ranjenim in zavrženim živalim. Kot je povedal lastnik Jože Rožmanec, njihov cilj ni zaslužek, pač pa pomoč živalim. Razen tega, ljudem želijo približati žalostne zgodbe živali in jim sporočiti, da se naj do njih obnašajo dostojno in ne pustijo, da se takšne zgodbe ponavljajo. Obiskali smo gospoda Jožeta Rožmanca in njegovo zgodbo ter zgodbo njegovih živali spoznali od bližje.


Jože Rožmanec

Kljub temu, da Vrzdenec ni tako velik, tam delujejo številna društva. Najbolj dejavno, številčno in uspešno je Prostovoljno gasilko društvo Vrzdenec, omeniti gre tudi Društvo za biološko dinamično gospodarjenje Ajda Vrzdenec, v naslednjih minutah pa vam predstavljamo športno društvo in društvo upokojencev. Športno društvo Vrzdenec bo predstavila tajnica in predsednica tekaške sekcije Andreja Mrzlikar.


Andreja Mrzlikar

Že lep čas imajo svoje društvo upokojenci, ki skozi številne dejavnosti ostajajo aktivni tudi v tretjem življenjskem obdobju. Pred mikrofon smo povabili gospo Vero Kranjec, predsednico Društva upokojencev Vrzdenec.


Vera Kranjec

Ksenija Mlinar


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C