OSVOBODITEV PRIMORSKE IN PRIKLJUČITEV MATIČNI DOMOVINI STA BILI VELIČASTNI ZGODOVINSKI DEJANJI

Sobota, 11. september 2021

Danes dopoldne je bil Mestni trg v Idriji prizorišče osrednje državne proslave ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, ki so jo v neposrednem prenosu na drugem sporedu TV Slovenija lahko spremljali gledalci po vsej Sloveniji. Častni pokrovitelj proslave, predsednik republikeBorut Pahor, tudi sam Primorec, se je slovesnosti udeležil s Tanjo Pečar, programdogodka pa so sooblikovali govorci, umetniki in drugi kulturni ustvarjalci z Idrijskega in Cerkljanskega; obe primorski občini sta bili namreč soorganizatorici proslave v Idriji. 


Slovesno okrašena IdrijaZastave vseh primorskih občin

Vsebina proslave, ki jo je režiser in scenarist Dušan Moravec, tudi Idrijčan po rodu, združil pod sloganom Tujega nočemo, svojega ne damo, je nosila simbolno sporočilo, da svojega ne smemo razprodajati.  


V uvodnem delu slovesnosti, ki jo je povezovala Sanja Rejc, so s postrojem pod poveljstvom Jožeta Erjavca iz idrijsko-cerkljanskega združenja Veteranov vojne za Slovenijo sodelovali praporščaki veteranskih organizacij.


Postroj praporščakov veteranskih organiozacij


Zbrane na proslavi je prvi nagovoril idrijski župan Tomaž Vencelj, ki je, med drugim, izrazil ponos, da občini Idrija in Cerkno gostita osrednjo državno proslavo ob prazniku Primorske.Izjava Tomaž Vencelj


Tudi cerkljanski župan Gašper Uršič vidi pomen proslave v povezovanju in negovanju spomina na velike trenutke primorske in slovenske zgodovine.Izjava Gašper Uršič


Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Idrija-Cerkno Bojan Režun je z besedami preletel najpomembnejše zgodovinske mejnike odpora primorskih ljudi proti okupatorju ter izpostavil nujnost ohranjanja spomina na ta veličasten del primorske zgodovine. 


Slavnostna govornica Nina Leskovec, mlada znanstvenica, Idrijčanka, ki študira v ZDA, se zaradi študijskih obveznosti proslave ni mogla osebno udeležiti, zato so ji zbrani prisluhnili v videonagovoru.


Foto: Jana Petkovšek Štakul


Povedala je, da je ponosna Idrijčanka in Primorka in ponosna na to, da se izobražuje v tujini ter da je aktivna članica skupnosti ameriško-slovenske izobraževalne fondacije ASEF, v kateri se trudijo povezovati Slovence živeče doma in študirajoče oziroma delujoče v tujini ter povečevati pretok znanja.


Izjava Nina Leskovec


Kulturni del slovesnosti so sooblikovali domači umetniki: Miro Božič, Benjamin Barbarič, Nataša Trček, Marko Hatlak, Žiga Lakner, Iztok Bevk, Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe Črni Vrh, Pevski zbor Osnovne šole Cerkno ter tudi pihalna orkestra iz Idrije in Cerknega. 


Rdeča nit proslave je bila pesniška beseda Črtomirja Šinkovca, pesnika z Vojskega, velikega primorskega domoljuba, odmevale so partizanske pesmi, prireditev pa so sklenilis primorsko himno Vstala Primorska.


Foto: Danijel Novakovič/STA

Primorska himna je tista, ki povezuje, je po koncu proslave za novinarje povedal predsednik države Borut Pahor.

Izjava Borut Pahor


Vidno ganjen je med gledalci proslavo spremljal tudi Idrijčan, Ivan Bevk, čil 101-letnik, primorski partizan, oče idrijskega poslanca Sama Bevka.Izjava Ivan BevkMetka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C