VSTALA PRIMORSKA JUTRI V IDRIJI

Petek, 10. september 2021

Mestni trg v Idriji bo jutri prizorišče osrednje državne proslave ob 74. obletnici vrnitve Primorske k matični domovini, ki se bo pričela ob 11. uri. Vsebino proslave, ki jo je režiser in scenarist idrijskega rodu Dušan Moravec poimenoval Tujega nočemo, svojega ne damo, bodo vsebinsko sooblikovali ustvarjalci z Idrijskega in Cerkljanskega. V neposrednem prenosu z idrijskega Mestnega trga jo bodo na drugem sporedu TV Slovenija lahko spremljali gledalci po vsej Sloveniji. Častni pokrovitelj proslave bo predsednik republike Borut Pahor, ki se bo predvidoma ta dan mudil v Idriji.


Kot pojasnjuje režiser in scenarist proslave, idrijski rojak Dušan Moravec, ki sicer ustvarja in živi v Ljubljani, je bila njegova prva ideja, da bi proslavo zasnoval v obliki mitinga, na katerem bi poleg drugih domačih kulturnih ustvarjalcev nastopili tudi združeni pevski zbori Idrijske in Cerkljanske, organiziral pa bi jo v Mejci, kjer bi se je lahko udeležilo več tisoč gledalcev s celotne Primorske. Zaostrovanje epidemiološke situacije pa je terjalo preselitev proslave na Mestni trg in zmanjšanje števila nastopajočih. Naslov proslave Tujega nočemo, svojega ne damo nosi simbolno sporočilo. Dušan Moravec.

Izjava Dušan Moravec 1


V protokolarnem delu proslave, ki jo bo povezovala Sanja Rejc, bodo s postrojem sodelovali praporščaki veteranskih organizacij, zbrane bosta nagovorila idrijski župan Tomaž Vencelj in predsednik borčevske organizacije Bojan Režun. Osrednja govornica pa bo mlada znanstvenica, Idrijčanka Nina Leskovec, z dekliškim priimkom Troha, ki že nekaj let živi v Združenih državah Amerike.


Izjava Dušan Moravec 2


V kulturnem delu proslave bodo sodelovali domači umetniki: Miro Božič, Benjamin Barbarič, Nataša Trček, Marko Hatlak, Žiga Lakner, Iztok Bevk, Mešani pevski zbor dr. Frančišek Lampe Črni Vrh, Pevski zbor Osnovne šole Cerkno ter tudi pihalna orkestra iz Idrije in Cerknega. Rdeča nit proslave bo pesniška beseda Črtomirja Šinkovca, pesnika z Vojskega, velikega primorskega domoljuba, odmevale bodo partizanske pesmi, prireditev pa bo sklenila primorska himna Vstala Primorska. 


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C