NA POTEP PO NASELJIH POD KRIMOM

Torek, 31. avgust 2021

 Na zadnjo avgustovsko nedeljo vam pošiljamo razglednico iz Preserja pod Krimom in sosednjih naselij. Gručasta vas leži na 359 metrih nadmorske višine, na vznožju Krimsko-Mokriškega  hribovja, spada pod Krajevno skupnost Podpeč-Preserje in predstavlja središčno vas v Občini Brezovica. Poleg Preserja, so del krajevne skupnosti še naselja Podpeč, Kamnik pod Krimom, Jezero, Prevalje pod Krimom, Goričica pod Krimom, Dolenja Brezovica, Gorenja Brezovica in Planinca. Na razgledovanju nam bo družbo delalo šest domačinov, ki nas bodo popeljali skozi naselja in nas spoznali s številnimi zanimivostmi njihovih krajev. Pojdite z nami na potep in spoznajte zanimivosti in prijazne prebivalce Krajevne skupnosti Podpeč-Preserje.


Najprej gremo po poti sakralnih objektov. Razen številnih kapelic, na območju krajevne skupnosti Podpeč-Preserje, na vsakem okoliškem hribu stoji cerkev. Našteli smo jih sedem. V Preserju se visoko v nebo vzpenja mogočna zgodnjebaročna cerkev sv. Vida, katero krasi čudovita kupola, v notranjosti pa obiskovalca očarajo oltarji izdelani iz podpeškega marmorja. Na hribu nad Podpečjo stoji cerkev sv. Ane, od koder se razprostira čudovit razgled na Ljubljansko barje, na vznožju hriba med Kamnikom in Podpečjo je cerkev sv. Jožefa, v Kamniku pod Krimom gotska cerkev sv. Florijana, cerkev sv. Tomaža v Planinci, cerkev sv. Lovrenca nad naseljem Jezero, med Prevaljami in Goričico pa poteka znamenita božja pot na Žalostno goro. Na slednjo se odpravljamo v naslednjih minutah. Poklepetali bomo z domačinko Majdo Kržič.


MAJDA KRŽIČ

Pokrajina na območju Preserja in okolice je izrazito kraška, kar še kako dobro občutijo tamkajšnji prebivalci in kar močno vpliva na njihovo življenje in delo. Kraški teren je predstavljal težavo tudi na Malnarjevi domačiji v Kamniku pod Krimom, kjer je včasih obratovala mlinarska obrt. Obiskali smo gospo Ivanko Zupan in rekli nekaj besed o neugodnostih in lepotah kraškega sveta.


IVANKA ZUPAN O KRAŠKEM SVETU IN POJAVIH


Z Jezera se ponovno vračamo v Kamnik pod Krimom, v naselje kjer je v zadnjem času zraslo veliko število novih hiš in je posledično nastala prava zmeda pri hišnih številkah. Ivanka Zupan pove, da bodo zato v bližnji prihodnosti dobili ulice in nove hišne številke.


IVANKA ZUPAN O HIŠNIH ŠTEVILKAH IN IMENIH


Čudovita pokrajina privablja tako tuje kot domače turiste, ki se ne morejo načuditi lepotam neokrnjene narave. Klavdija Zupan je v svoji hiši v Kamniku pod Krimom gostila številne tuje popotnike in za naš radio strnila nekaj zanimivih vtisov.


KLAVDIJA ZUPAN

Okoli leta 1842 je življenje tamkajšnjih prebivalcev zaznamovala izgradnja železnice Ljubljana – Trst. Postaja Preserje se nahaja v Kamniku pod Krimom in oskrbuje še ostala bližnja naselja. Tik ob postaji je v času izgradnje železnice začela delovati Gostilna pri Koširju, katero je svoj čas obiskoval pisatelj Fran Levstik in o njej pravil le najboljše. Vse o železnici in 150 let stari gostilni nam bo povedal gostilničar Janez Bezek.


JANEZ BEZEK
Selimo se v Podpeč, kjer se nahaja znameniti podpeški kamnolom, iz katerega so nekdaj kopali dragoceni temno sivi apnenec z belimi lupinami fosilnih školjk in podpeški marmor. Slednjega lahko opazimo pri številnih mojstrovinah arhitekta Plečnika v Stari Ljubljani in v tujini ter na vhodnih vratih in vogalih hiš zgrajenih v okoliških krajih. Še pred tem so podpeški marmor kopali že Rimljani in ga prevažali v Emono, znano pa je tudi, da so Rimljani zaradi lažjega rečnega prometa in zaradi dragocene kamnine spremenili tok reke Ljubljanice. Danes je kamnolom razglašen za naravni spomenik, vanj pa posežejo le, ko potrebujejo kamen za restavriranje objektov.
Poleg kamnoseštva, vam v nadaljevanju predstavljamo še eno staro obrt. Pred mikrofon bomo povabili gospoda Marjana Grebenca, obrtnika iz Podpeči, ki se ukvarja z žganjem apna. Obrti se reče tudi »apnenčarstvo«, z njo pa se pridobiva apno za zidavo in beljenje. Družina Grebenc je z žganjem apna pričela leta 1937 in je danes edino slovensko podjetje, ki se ukvarja s tovrstno obrtjo. Uspešno jo vodi že četrta generacija. Prisluhnite gospodu Marjanu in spoznajte stoletno tradicijo podpeških apnenic.


MARJAN GREBENC
Ob koncu naše oddaje pa bomo pokukali za zidove osnovne šole Preserje. V tem tednu tam sicer še ni bilo nadobudnih in vedoželjnih učencev, smo pa na delu, v polnem zagonu in pripravah na novo šolsko leto ujeli  učitelje in učiteljice. Za naš radio bo spregovoril gospod ravnatelj, Igor Selan.


IGOR SELAN
To so bili prijazni pozdravi iz naselij pod Krimom. Prisluhnite nam tudi prihodnjo nedeljo in se z nami podajte novim dogodivščinam naproti. 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C