KAKO BI BILO, ČE BI SE SVETI ANI PRIPOROČALI TUDI TURISTIČNI DELAVCI?

Ponedeljek, 26. julij 2021

Danes je praznik svete Ane, matere Device Marije in stare matere Jezusa, ki je v Sloveniji drugo najpogostejše ime. Skupaj z možem Joahimom predstavljata par, ki je po vsem krščanskem svetu zavetnik mladih družin. Sicer je sveta Ana tudi zavetnica proti nevihtam, ker pa goduje v sušnem obdobju, so včasih dežju konec julija pravili svete Ane dota.

Sveti Ani je v Sloveniji posvečenih veliko cerkva, po njej se imenuje celo občina v Slovenskih goricah. Sveta Ana je tudi farna zaveznica Cerkljanov, saj so njej v čast sezidali eno najbolj veličastnih cerkva na Slovenskem. Gre za delo Gregorja Mačka iz Poljan nad Škofjo Loko, zidali pa so jo od leta 1710 do leta 1717. Cerkev krasijo umetnine najbolj znanih podobarjev in slikarjev tistega časa. Cerkev svete Ane v Cerknem je skozi stoletja privabljala številne romarje, še posebej ženske, ki so v vojnih vihrah molile za svoje može in sinove.

Zanimivo je, da so se sveti Ani priporočali tudi obrtniki, delavci, še zlasti rudarji. V Idriji sicer ni bila glavna zavetnica, a so rudarji pogosto na dan svete Ane izposlovali prost dan.

Cerkno je bilo dolga leta manjši, tržni kraj, a so ga na praznik svete Ane napolnili prebivalci okoliških vasi. Bogate tržnice so privabljale ponudnike iz zelo oddaljenih krajev, pred mnogimi leti smo radijski sodelavci pred mikrofon privabili celo italijanskega sladoledarja, ki je na ta velik praznik v Cerkno prvi pripeljal to slaščico.

Čeprav se je v zadnjih letih zvrstilo na desetine prireditev, ki naj bi oživele praznično podobo Cerknega, žal ne moremo govoriti o velikem preboju. Razdrobljena in nepovezana turistična ponudba v kraju ni kos tej zamisli, čeprav ne smemo trditi, da je povsem opuščena. Občina Cerkno si je skupaj z drugimi dejavniki letos tik pred zdajci omislila sklop dogodkov, ki so ga poimenovali Poživimo poletje v Cerknem, ki bo napolnil še ves praznični teden.


Ivan Seljak

Na sliki: Današnji "praznični utrip" v Cerknem

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C