ZAČENJA SE PRENOVA GOSPODARSKEGA POSLOPJA NA DVORCU VISOKO V POLJANSKI DOLINI

Ponedeljek, 26. julij 2021
Občina Gorenja vas – Poljane ospešno obnavlja poslopja na visoški domačiji, ki jerazglašena za kulturni spomenik državnega pomena. S strani ministrstva za kulturo je prejela je nekaj več kot 190 tisoč evro nepovratnih sredstev. Denar bodo namenili za obnovo tamkajšnjega gospodarskega poslopja. Obnova naj bi stekla jeseni, trenutno na občini še izbirajo izvajalca. V gospodarskem poslopju nameravajo urediti dvorano za prireditve in s tem dosegli, da bo pestro dogajanje na visokem potekalo tekom celega leta.

Župan občine Gorenja vas – Poljane, Milan Čadež, je povedal, kaj vse želijo s pridobljenimi sredstvi narediti:


Župan občine Gorenja vas - Poljane, Milan Čadež, o obnovi poslopja na dvorcu Visoko


Ureditev večjega prostora za prireditve v spodnjem delu gospodarskega poslopja je zelo pomembno tudi zato, ker lahko na dvorcu sedaj večje dogodke organizirajo samo na prostem ali pa pod kozolcem, to pa je mogoče samo poleti. Občina sicer že deset let postopoma obnjavlja kmečki dvorec in domačijo, na kateri je živel tudi pisatelj Ivan Tavčar. Župan Milan Čadež je poudaril, da želijo korak za korakom obnjavljati še naprej. V sodelovanju z Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije in ob finančni pomoči države želijo urediti še pritličje in podstreho v gospodarskem poslopju, v dvorcu pa želijo urediti prvo nadstropje.


Na kmečki dvorec iz 17. stoletja se tako že nekam časa počasi vrača življenje. Urejeni so prostori za ogled, v pritličju dvorca pa deluje tudi kavarna. Vodja kavarne Martina Ambrožič Tušar je povedala, da velik poudarek dajo na lokalno:

Martina Ambrožič Tušar, vodja kavarne na dvorcu Visoko


Po besedah župana Milana Čadeža imajo za obnovo dvorca še veliko idej in se o njih že pogovarjajo, trudijo pa se tudi poslušati  


Vir fotografij: obcina-gvp.si in poljanskadolina.com


Katja Kejžar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C