PRAZNOVANJE 40. IN 60. OBLETNICE TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA

Nedelja, 25. julij 2021

Pred Domom Trenta se je odvila prva od prireditev v sklopu praznovanja 40. obletnice zakonske ustanovitve Triglavskega narodnega parka in 60. obletnice zavarovanja doline Triglavskih jezer. Ob tej priložnosti je Dom Trenta uradno postal Informacijsko izobraževalno središče čezmejne Ekoregije Julijske Alpe, obeležili pa so tudi 50-letnico programa Unesco MAB – Človek in biosfera.


Napovedani slavnostni govornik minister za zdravje Janez Poklukar je bil zadržan, zato je voščilo prenesel sekretar na Ministrstvu za zdravje Robert Cugelj. V nagovoru je zbrane spomnil, da je človek le del narave.


Izjava Robert Cugelj


Osrednji del prireditve je bil podpis pisma o nameri o ustanovitvi Biosfernega območja Julijske Alpe, ki sta ga podpisala Triglavski narodni park in Naravni park Julijsko predgorje. Direktor javnega zavoda Triglavski narodni park Janez Rakar je poudaril, da je to le začetek  dolgega sodelovanja dveh sosednjih Unesco območij.


Izjava Janez Rakar
Program prireditve, ki ga je TNP pripravil v sodelovanju z Naravnim parkom Julijsko Predgorje, so soustvarjali učenci podružnične šole Soča, domači moški pevski zbor Triglav Trenta in Barski oktet iz Terske doline. Od danes so na ogled postavljeni tudi razstava Julijskih Alp Dana Briškega, začasna razstava Domenica Ferrare o živali v Julijskih Alpah ter kratki film Narava brez meja. Katarina Mazora

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
21.09.2021
14°C / 23°C
sreda
22.09.2021
11°C / 23°C
četrtek
23.09.2021
11°C / 22°C